Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Az adózással kapcsolatos változások 2019-ben

Dr. Tárnokiné Joó Ildikó írása

 

A kormány 2018-ban két részletben terjesztette elő a 2019-re vonatkozó adóterveit.

A Magyar Országgyűlés 2018. november 13-án elfogadta az őszi adócsomagot [1], így a 2018. július 20-ai nyári adócsomaggal [2] együtt tekinthetjük teljesnek a 2019. január 1-jétől hatályba lépő adótörvény-módosításokat.

 

Az előző évek tapasztalatai alapján ismét az adórendszer hatékonyabbá tétele volt a cél. Számos adónem megszűnt, átalakult a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszere, béren kívüli juttatásként csak a SZÉP kártya maradt, a KIVA pedig kedvezőbb feltételeket teremtett a vállalkozások számára.

 

 

A legjelentősebb változások

Az alábbiakban részletesebben összegzem a jelentősebb változásokat:

 

 • Júliusban további 2 százalékponttal 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó a korábbi hatéves bérmegállapodásnak megfelelően 19,5%-ról.
 • Befejeződött a 4 év alatt megvalósuló, 2 gyermekesek esetén igénybe vehető családi adókedvezmény-emelés, 20 ezer forint jut havonta gyermekenként.
 • Egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT [3] és az ESL [4] tej áfája ötszázalékos lett.
 • A törvény szerint a legalább 80%-ban az adózó által foglalkoztatottak gyermekeinek nevelését biztosító munkahelyi óvoda üzemeltetésének költségei 2019-től elismert költségnek minősülnek.
 • A nyugdíjasoknak szánt legújabb kedvezmény. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg 70 ezer ember dolgozik így, de a minisztérium a létszám jelentős növekedésére számít.
 • Kedvezőbbé válnak a kisvállalati adó választására vonatkozó értékhatárok. A módosítás ugyanis 500 millió forintról 1 milliárd forintra emeli a kisvállalati adóalanyiság választási feltételeinek a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatárait.
 • A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása csökkenti a kis- és középkategóriás motorkerékpárok regisztrációs adóját a személygépkocsik esetében 2012-től végrehajtott adómérték-csökkentéssel azonos mértékben, továbbá az elektromos és hibrid meghajtású motorkerékpárok regisztrációs adótételét nulla forintra csökkenti.
 • Nyolcmillió forintról tizenkétmillió forintra nő január 1-jétől a legkisebb vállalkozások áfamentessége. A kisvállalkozások ezzel amellett, hogy összességében mintegy 10 milliárd forintot spórolnak, megszabadulnak az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól is.
 • január elsejétől az elektronikus fizetés erősítése és ezzel párhuzamosan a készpénzhasználat csökkentése érdekében tranzakciónként 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.
 • január elsejétől a természetes személyek kincstárnál vezetett és állampapír-forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési művelet után sem kell majd pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni.
 • A bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,2 százalékra csökken.
 • Lehetségessé vált az adókedvezmények utólagos, önellenőrzés útján történő érvényesítése is, függetlenül attól, hogy az adózó az eredeti bevallásában vett-e igénybe adókedvezményt vagy sem. A módosító törvény kihirdetését követő naptól ugyanis megszűnt az a korlátozás, amely szerint az adókedvezmények érvényesítésére kizárólag az adóbevallásban, az adózónak a bevallás benyújtásáig meghozott döntése alapján van lehetőség.

A további egyszerűsítésekről, szigorításokról és egyéb tudnivalókról az ÓvodaVezetési Ismeretek júniusi számában olvashatnak előfizetőink.

Legyen Ön is előfizető!

Óvodavezetési ismeretek

 

[1] 2018. évi LXXXII. törvény Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról

[2] 2018. évi XLI. törvény Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról

[3] Az UHT (Ultra Hight Temperature Treated Technology) kifejezés ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést jelent, melynek során a tejet 136–142 °C hőmérsékleten 2–6 másodpercig hőkezelik, majd szobahőmérsékletre hűtve aszeptikusan (csíramentesen) csomagolják.

[4] Az ESL (Extend Shelf Life) technológia gyakorlatilag a tej pasztőrözése és az ultrapasztőrözése között van.

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet