Termék Kategóriák
0 termék - 0 Ft

HÍREK

Az óvoda és a bölcsőde közös működtetése többcélú intézményként

2012. szeptembertől az iskolák működtetését és felügyeletét a KLIK vette át a települési önkormányzatoktól, míg az óvodák fenntartása „egyetlen köznevelési intézményükként” továbbra is az ő feladatuk maradt. Az óvodák és a bölcsődék célja, működése és működtetése – a polgármesteri hivatalok által – sok hasonlóságot mutat, így célszerű többcélú intézményként közös szervezeti keretbe történő integrálásuk.

A gyermek, a szülő és a köznevelési intézmény kapcsolata

Dr. Szüdi János teljes írását a Joggyakorlat a közoktatásban 2019 áprilisi számában olvashatja.

 A gyermek intézményes nevelésben való részvétele az állam által előírt kötelezettség. Ennek a kötelezettségnek a sajátossága, hogy a köznevelési intézmény, az óvoda, illetve az iskola és a gyermek között szerződéses kapcsolat jön létre: az óvodai nevelési jogviszony és a tanulói jogviszony. A gyermek és a tanuló életkorától függetlenül jogokat és kötelezettségeket szerez, amelyeket személy szerint neki kell teljesítenie, illetve amelyek személy szerint őt illetik meg.

A szakérettségi mikor kötelező, mikor nem?

Dr. Vida Mária írása – Részlet a cikkből. A teljes írást a Joggyakorlat a közoktatásban 2019 áprilisi számában olvashatja.

Amellett, hogy senki által nem vitatottan meglehetősen szerteágazók az érettségi vizsgák, az azokra vonatkozó szabályok, mégis elvárható – mind az érettségiztetésben részt vevő szervektől, személyektől, mind a tanulóktól –, hogy ne csak a vonatkozó szabályok betűjét nézzék, lássák, hanem komplexitásában és az egyéb szabályokkal együtt értelmezve.

Csakis ebben az esetben lehet ugyanis olyan, főképp a tanulók érdekeit szolgáló megoldásokra bukkanni, amelyek alapján, elhagyva a szigorú szabályokat, megtalálható annak módja, hogy ne törje derékba egy diák életét egy sikertelen érettségi vizsga. Nézzünk erre egy konkrét esetet.

 

Érettségizni vagy szülni? Ez itt a kérdés!

Dr. Vida Mária írása

Szoktuk mondani, hogy az élet sokkal színesebb, mint a jogalkotó fantáziája, ezért szinte lehetetlen, hogy minden előre nem várt helyzetre útmutatást tudjon adni egy-egy jogszabályban. Ilyen szituáció lehet egy váratlan családi probléma, egy betegség, vagy – bár az, figyelemmel a 9 hónapos kihordási időre, nem mondható éppen váratlannak – egy szülés vagy veszélyeztetett terhesség is.

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet