Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Gyermekjogi konferencia az ombudsman hivatalában

A mindennapok valósága, hogy a gyermekeinket számos veszély fenyegeti. A veszélyeztetettség, a súlyos kiszolgáltatottság sok formában nyilvánulhat meg: tetten érhető például akkor, amikor súlyos fogyatékossággal élő gyerekek nem vagy nagy nehézségek árán jutnak hozzá a megfelelő korai fejlesztésekhez, iskolai oktatáshoz, óvodai neveléshez.

Vagy például legyen szó olyan nehéz anyagi helyzetű vagy épp a gyermekotthonból kikerülő gyerekekről, akik ki vannak téve a fizikai és lelki bántalmazás, a prostituálódás, a szexuális zaklatás, kizsákmányolás fenyegetésének. A gyermekek olyankor is veszélybe kerülhetnek, ha egy válóper után valamelyik szülő a kapcsolattartás szabályait figyelmen kívül hagyva jogellenesen viszi magával külföldre a gyermekét. Komoly veszélyfaktor lehet továbbá a gyermekekre a nyomor és a nélkülözés a családban.

 

Kulcskérdés, hogy milyen támogató és segítőrendszer áll a családok rendelkezésére.

 

A veszélyek és fenyegetések sokrétűek. Valamennyivel kapcsolatban közös kihívás, miként lehet hatékonyabbá tenni a veszélyben lévő, kiszolgáltatott gyermekek jogainak védelmét. Az alapvető jogok biztosának feladata, hogy megkülönböztetett módon figyeljen a gyermeki jogok érvényesülésére. Küldetése, hogy ennek jegyében állandó szakmai párbeszédet tartson fent a magyar szakemberekkel, ezzel és a nemzetközi gyermekjogi tapasztalatok hasznosításával segítve a gyermekek jogainak védelmét.

 

A hazai helyzet, a problémák, kihívások és lehetőségek megismerése és megértése, a nemzetközi példák figyelembe vétele, az ezek nyomán megfogalmazható alapjogi, konstruktív kritika, a visszás helyzetekre való figyelemfelhívás motiválta az alapvető jogok biztosát, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványt és a Flamand Kormány magyarországi Képviseletét, hogy együttműködésben szervezzen nemzetközi konferenciát

 

„Children in danger – children’s rights in focus / Gyerekek veszélyben – gyermekjogok a főszerepben” címmel.

A konferencia időpontja 2017. november 16.

helyszíne az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (1051 Budapest, Nádor u. 22.)

 

A RENDEZVÉNY SAJTÓNYILVÁNOS. A plenáris előadásokra angol, illetve magyar nyelven kerül sor, szinkrontolmácsolás biztosításával.

 

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet