Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Táplálékallergiás gyerekek a nevelési-oktatási intézményekben

A napokban jelent meg a hírekben, hogy az ombudsman felkért egy önkormányzatot arra, hogy soron kívül intézkedjen az ügyben, hogy egy lisztérzékeny gyermek a jogszabályoknak megfelelően hozzájusson az őt megillető diétás koszthoz.

 

Az önkormányzat korábban arra hivatkozva utasította el az óvodás gyermek szüleinek megkeresését, hogy a diétás étkezést a magas szállítási költségek miatt nem tudta biztosítani. Az ombudsman jelentésében rögzíti: a gyermekvédelmi törvény előírásai egyértelműsítik, hogy a helyi önkormányzatnak kell ellátnia a közétkeztetési feladatot, ez pedig nem fakultatív tevékenység. A törvény a különböző speciális igények közötti differenciálásra sem ad mérlegelési lehetőséget, még abban az esetben sem, ha a gluténmentes diétás étrend kiemelkedően magas költségekkel járna. Nem mérlegelhetnek az önkormányzatok annak alapján sem, hogy egyedi kérelemről van-e szó, vagy többeket érintő igényről. A hivatalos állásfoglalást itt olvashatja el.

 

A jelenleg érvényben lévő „37/2014. (IV. 30.) EMMI-rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” szabályozás szerint a közétkeztetőnek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet biztosítania kell. A diétás étrendet az intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az intézmény főzőkonyháján vagy az intézményt ellátó közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – közétkeztetőtől rendeli meg.

 

Fontosnak tartjuk tehát kiemelni, hogy nem a szülőknek kell biztosítani a diétás étkeztetést rászoruló beteg gyermeküknek, hanem a gyermekétkeztetésért felelős intézménynek (legtöbb esetben a fenntartónak) kell azt megoldania. Az ételallergiás gyermekek kórházi szakvélemény és a Magyar Államkincstár határozata birtokában diétás étrendre jogosultak, amelyet tartós betegségük miatt térítésmentesen vagy fél áron vehetnek igénybe.

 

Szeretne többet tudni a táplálékallergiákról? Mi a különbség az táplálékintolerancia és  -allergia között? Milyen tünetekkel jár? Honnan tudhatja, hogy melyik ételben milyen allergén található? Mire kell pedagógusként ügyelnie?

 

Mindenről, és egyéb, a gyermekek egészségét érintő kérdésekről, törvényi előírásokról, az egészségfejlesztés módszertani eszközeiről többet tudhat meg Az egészségfejlesztés nagykönyve című cserelapos kiadványunkból. További információ és megrendelési lehetőség:

 

Az egészségfejlesztés nagykönyve

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet