Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Vizsgáztató pedagógus munkarendje

2018. júniusában a szokásos módon emelt szintű vizsgáztatásra kért fel az Oktatási Hivatal. Utólag kaptam az igazgatómtól azt a tájékoztatást (több kollégámmal együtt), hogy az adott vizsgáztatási napokra köteles vagyok szabadságot kiíratni vagy fizetés nélküli szabadságot kérni. Én utóbbit választottam, bár nem értettem a dolgot. Az adott napokra így nem kaptam munkabért.

 

Nem találok olyan jogszabályt, amely ezt lehetővé tenné vagy tiltaná, hogy határozatlan idejű munkaszerződés mellett, megbízási szerződéssel ne láthassak el vizsgáztatói feladatokat. A 326/2013-as kormányrendelet 19. paragrafusának 2. pontja ellenben egyértelműen rögzíti, hogy ezeket a napokat tanítás nélküli munkanapnak kell tekinteni.

Mi a helyes álláspont ebben a kérdésben?

 

Válasz

Önnek igaza van. A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (Vhr.) 19. § 2) bekezdése az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:

 

Vhr. 19. §

(1) A köznevelési intézmény munkatervében – az intézményi feladatokkal összhangban – meg kell tervezni

  1. a) középiskola esetén a középszintű és az emelt szintű érettségi vizsga és a szakmai vizsga vizsgáztató bizottságainak munkájában részt vevő, továbbá a pedagógusok minősítésében és az országos-pedagógiai szakmai ellenőrzésben, a szaktanácsadói feladatokban közreműködő,
  2. b) szakiskola esetén a szakmai vizsga vizsgáztató bizottságainak munkájában részt vevő,
  3. c) a pedagógusok minősítésében és az országos-pedagógiai szakmai ellenőrzésben közreműködő

pedagógusok várható munkaidő-beosztását oly módon, hogy az érintettek részt tudjanak venni a felsorolt feladatok végrehajtásában.

(2) A középszintű és emelt szintű érettségi vizsga és a szakmai vizsga napjait, továbbá a minősítésben és az országos-pedagógiai szakmai ellenőrzésben történő részvétel napjait a munkatervben a közreműködő pedagógusok tekintetében tanítás nélküli munkanapként kell megtervezni.

 

 

További munkaügyi témájú írásokat a Munkaügy a közoktatásban januári kötetében olvashat.

Még nem előfizető?

Rendelje meg most!

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet