Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Diploma nélkül?

A keresőképtelenség megállapításáról és felülvizsgálatának munkáltatói kezdeményezéséről

Egyre sokasodnak – munkáltatók és munkavállalók részéről egyaránt – a keresőképtelenséggel kapcsolatos kérdések. Az érdeklődők azt szeretnék tudni, joga van-e a munkáltatónak „kétségbe vonni” munkavállalója keresőképtelenségét anélkül, hogy őt és orvosát „táppénz-csalással” vádolná.

 

A nevelési-oktatási intézményekben ugyanakkor a kieső munkavállalók helyettesítése komoly, olykor megoldhatatlan feladatellátási, helyettesítési gondot okoz:

  • az eseti helyettesítés időben korlátozott [Lásd Vhr. 17. § (4)–(6) kezdés]
  • határozott időre, a távollévő helyettesítésére nem szívesen jelentkeznek pályázók [Lásd. Kjt. 21. § (1)–(2) bekezdése]

Ha bele gondolunk abba, hogy – a kifejezetten a társadalom-biztosítással foglalkozó munkatársakat leszámítva – ki mondhatja el magáról, hogy ezeket a nagyon speciális, bonyolult, és ráadásul többször módosított szabályokat ismeri, egyetértenek azzal, hogy szükséges a tájékoztatás.

Ebben szeretnék segítséget nyújtani!

 

 

Végezhet-e ellenőrzést olyan személy, akinek nincs pedagógusi végzettsége?

A nevelési-oktatási intézmények ellenőrzéséről, különös figyelemmel a fenntartói szakmai ellenőrzés lehetőségére

A közelmúltban kérdésként merült fel, hogy nevelési-oktatási intézményben végezhet-e ellenőrzést olyan személy, akinek nincs pedagógusi végzettsége. Mivel a kérdés első hallásra értelmezhetetlen volt számomra, a konkrétumok felől érdeklődtem a kérdezőtől. A kérdéseimre adott válaszokból kiderült, hogy a fenntartó a fenntartói ellenőrzés keretében egy nem pedagógus végzettségű személlyel foglalkozás-látogatást kívánt végrehajtani a nevelési-oktatási intézményben.

A felvetett kérdésből úgy tűnt, az intézmények vezetői, de az intézmények fenntartói sincsenek teljes mértékig tudatában annak, hogy az intézmények ellenőrzésének milyen törvényes lehetőségei, egyáltalán milyen ellenőrzések vannak. Miután számos hasonló kérdésbe is belebotlottam, úgy vélem nem érdektelen vázlatosan áttekinteni a nevelési-oktatási intézmények ellenőrzésének rendszerét.

 

 

Diploma nélkül?

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe, amelyben a köznevelési intézmények vezetői arról érdeklődnek, hogy milyen módon van lehetőség még felsőoktatási intézmény által kiállított oklevelet nem szerzettek alkalmazására pedagógus-munkakörben.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény értelmében a szakképzettség az alapfokozattal vagy mesterfokozattal egyidejűleg a szak és a szakirány tartalmával meghatározott szaktudás oklevélben történő elismerése.

Előzőekből következően a az oklevéllel nem rendelkező nem tudja a jogszabályban meghatározott munkakörhöz szükséges szakképzettséget igazolni a diploma, oklevél hiányában.

  • Ahol jogszabály főiskolai szintű végzettségről és szakképzettségről rendelkezik, azon alapfokozatot és szakképzettséget is érteni kell.
  • Ahol jogszabály alapfokozatról és szakképzettségről rendelkezik, azon főiskolai szintű végzettséget és szakképzettséget is érteni kell.
  • Ahol jogszabály egyetemi szintű végzettségről és szakképzettségről rendelkezik, azon mesterfokozatot és szakképzettséget is érteni kell.
  • Ahol jogszabály mesterfokozatról és szakképzettségről rendelkezik, azon egyetemi szintű végzettséget és szakképzettséget is érteni kell.

 

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 3. melléklete határozza meg, hogy a nevelő-oktató munka meghatározott pedagógiai szakaszaiban a pedagógus-munkakör betöltéséhez milyen végzettség, szakképzettség szükséges. A végzettséget, szakképzettséget pedig a felsőoktatási intézmény által kiállított oklevél igazolja.

Újra feltehető a kérdés, lehet-e diploma/oklevél – az ezekben foglalt igazolt szakképzettség – nélkül jogszerűen alkalmazni pedagógus-munkakörben.

Írásunk nemcsak a szabályozó paragrafusokat ismerteti, hanem gyakorlati kérdésekre is pontos választ ad.

 

 

A teljes írás a Munkaügy a közoktatásban című kiadványunkban jelent meg. Még nem előfizetőnk? Ezen változtatni kell! Rendelje meg az előfizetést IDE vagy a képre kattintva!

Munkaügy a közoktatásban

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet