Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Új szakképzési törvény – tények és kérdések

Még novemberben  szavazta meg az Országgyűlés Palkovics László törvényjavaslatát a szakképzés átalakításával kapcsolatban. Eldőlt, hogy kétféle intézmény lesz: technikum és szakképző iskola. A kérdések viszont azóta is csak záporoznak, a változtatások gyakorlatba ültetése pedig alaposan feladja a leckét az intézményvezetőknek.

A közalkalmazotti státuszban dolgozók munkavállalóvá válása miatt a Pedagógusok Szakszervezete már az Alkotmánybírósághoz fordult – elmondásuk szerint a törvénymódosítás és a hatálybalépés közötti idő egyszerűen nem elegendő az átállásra.

 

Technikum és szakképző iskola

A következő tanévtől kezdődően a diákok kétféle szakképzési lehetőség közül választhatnak: mehetnek technikumba (5 év) vagy szakképző iskolába (3 év). A technikum végén érettségi tehető, a technikumi vizsga emelt szintű érettséginek felel meg. A szakképző iskola elvégzése után további két év esti tagozatos képzés után érettségizhetnek a tanulók. Átalakul az OKJ-s képzések jegyzéke és a gyakorlatszerzés rendszere is.

 

Újra ösztöndíj

Visszatér az ösztöndíj rendszere is, tanulmányi eredménytől függően minden nappali tagozaton tanuló diák ösztöndíjra lesz jogosult.

 

Műhelyiskola a tanulási zavarokkal küzdő diákoknak

Azok, akik nem tudják elvégezni az általános iskolát, részszakmákat tanulhatnak, a Híd program helyett egy új felzárkóztatást segítő program indul Dobbantó néven. A tanulási- és magatartási zavarral küzdő gyerekek részére további képzést igyekszik biztosítani az új rendszer az úgynevezett műhelyiskola keretein belül.

 

Közalkalmazotti jogviszony helyett munkaviszony vagy megbízási jogviszony

A szakképzésben a tanárok a törvény alapján oktatóknak minősülnek, foglalkoztatásuk a Munka törvénykönyvének hatálya alá kerül. A helyettes államtitkár szerint ennek indoka, hogy a közalkalmazotti bértábla a szakképzés számára nem felel meg, hiszen a műszaki végzettségű oktatókat csak versenyképes fizetéssel lehet a tanári pályán tartani, és a tapasztalt szakemberek részvétele is csak így biztosítható a szakképzésben.

 

Forrás: https://blog.cvonline.hu ; kormany.hu

 

 

Szeretné jobban átlátni a törvénymódosítás részleteit?
Hamarosan megjelenő kötetünkben két szakértőnk: Dr. Selmeciné Dr. Csordás Mária és Dr. Gera Tibor válaszolnak a legsürgetőbb kérdésekre:

Kérdések és válaszok a szakképzési törvényről

 

Előfizetésben még olcsóbb! Kötetenként csupán 7.500 Ft-ot fizet, amely összeg már a szállítási költséget is magában foglalja!

IntézményVezetés sorozat havi előfizetés

 

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet