Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Az angol ABC és ami mögötte van

Az angolul tanuló gyerekek nagy része számára nem idegenek azok a dalok, amelyek az ABC betűit dolgozzák fel. (Néha egészen kicsik is énekelgetik ezeket, aminek – valljuk be őszintén – nem sok értelme van még 1-2 éves korban.)

A gyerekeknek szóló nyelvkönyvek nagy része szintén foglalkozik az angol ABC-vel, a tiniknek, felnőtteknek szólóak pedig a fonetikus jeleket is tanítják. Mégis hiányzik ezek mellé valami. Nagyon sok nyelvtanulónak nehézséget okoz, hogy az angol szavakat másképp írják, mint ahogyan ejtik. Honnan tudják az angol gyerekek, melyik szót hogyan kell kiejteni, kiolvasni? Úgy, hogy nem csak a betű nevét tanulják meg már egészen korán (4-5 évesen már ismerkedni kezdenek velük, lassan, nem fél év alatt tanulnak meg olvasni, mint itt Magyarországon az iskolások többsége), hanem szép fokozatosan azt is,

  • hogy egy-egy hangot (fonémát) egy, kettő, három vagy akár négy betű együtt is képviselhet (pl. sh-, -igh, -ough),
  • hogy egy-egy hangot más-más betűkapcsolattal írhatunk le (grafémák),
  • és hogy egy-egy betű vagy betűcsoport (graféma) több hangot is képviselhet.

Hű, ez így szörnyen hangzik, ugye?

Kenguru

 

A gyerekeknek ehhez azonban nagyon szuper eszközök (mesék, könyvek, játékok) állnak a rendelkezésükre, amelyek arra a rendszerre (phonics) épülnek, amely megtanítja nekik azt, hogy akár egy először látott szót is hogyan bonthatnak hangokra, és aztán ezeket a hangokat hogyan olvasszák egybe (blending). (Hasonlít kicsit ez a magyar szótagoló olvasásra abban, hogy nem teljes szóképet vesz alapul, de mégsem ugyanarról van szó.) A kezdeti évek során nagyon sok egyszerű (de mégis értelmes történetté összeálló, gyerekek számára érdekes) szöveget olvasnak, és az egyszerűtől a bonyolultabb felé haladva begyakorolják ezeket a szabályszerűségeket.
A legelső lépcső
Az első dolog tehát az, hogy megtanulják a betűket és a hozzájuk kapcsolódó hangokat. Amikor ez már jól megy, akkor készek arra, hogy egyszerű szavakat olvassanak (pl. dog, cat, pig, go) – kizárólag olyan szavakat, amelyekben minden betűhöz egy hang tartozik. Miközben olvasnak, minden egyes betűhöz tartozó hangot külön hangoztatnak, aztán “egybeolvasztják”, összeolvassák őket (/k/ – /æ/ – /t/ = cat). Megtanulják ennek ellenkezőjét is, a szegmentálást, azaz azt, hogyan bonthatják fel a szót hangokra, és aztán ezeket a hangokat milyen betűkkel írják le.

 

Játékos nyelvtanuláshoz ajánljuk gyerekeknek ezt a két dalos kiadványt, amit megnézhet ITT és ITT.

 

 

 

Forrás: http://www.ketnyelvugyerek.hu/blog

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet