Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Nagy ötlet: így is tanulhat nyelveket

Nem kell előre meghatározott helyen és időben tanulni egy nyelvet, amerikai kutatók ugyanis kitalálták, hogyan lehet úgynevezett hulladékidőket kitölteni ezzel.

 

 

Meglepődnénk, ha egyszer összeszámolnánk, hogy hány percet töltünk várakozással digitális korunkban. Várunk a számítógép felébredésére, a wifi- és Bluetooth-kapcsolat létrejöttére, a válasz SMS-re, az emailekre, appok frissülésére stb. A MIT komputertudományi és mesterséges intelligencia laboratóriumának (CSAIL) kutatói éppen ezeket a töltelékidőket használnák ki, méghozzá nyelvtanításra/tanulásra a WaitSuite nevű appokon keresztül.

 

 

 

A WaitSuite-ot a Duolingo ihlette, azonban míg ezt az appot külön meg kell nyitni, addig a WaitSuite egyik változata integrálódik a böngészőbe, a másik a mobiltelefonos appok közé. Amikor érzékeli, hogy a felhasználó éppen várakozik, akkor máris felad egy idegen szót, amelynek meg kell adni a fordítását. Ugyan naponta csupán néhány szót lehet ilyen módon elsajátítani, de ha hetekben vagy hónapokban gondolkozunk, akkor ez már egyből jelentős mennyiség. A továbbiakban audio képességekkel is ki szeretnék bővíteni az ilyesfajta nyelvtanítást.

 

 

© MIT

 

 

A WaitSuite appok között van olyan (WifiLearner), amelyik akkor ad feladatot, ha a felhasználó wifi-kapcsolatra vár, de olyan is van (ElevatorLearner), amelyik azt érzékeli, ha éppen liftre várnak. A kutatók szerint egyébként nemcsak nyelvtanulásra, hanem matematikai és egyéb feladatok megoldására is lehetne használni a felesleges időket.

 

 

Ha kipróbálná, hogyan is működik mindez a gmailes chatben, innen tölthet le egy Chrome-bővítményt.

 

 

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20170420_waitsuite_nyelvtanulas_toltelekidoben

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet