Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Nem is tanulunk, „csak” játszunk!

Memorizálandó szavak, évszámok, jelek stb. esetén készíthetünk a gyerekeknek – később ők is egymásnak dominókártyákat. Ennek tartalma lehet idegen szó, magyar jelentés, évszám és esemény, költő és verse, tehát bármilyen párosítható információ. Ehhez nyilván szükséges csomagolópapír vagy karton filcek és olló.

 

Egy-egy dominó-lapon természetesen nem az egymásnak megfelelő informális tartalmak kerülnek egymás mellé, de az összes lap között keresgélve mindig megtaláljuk a megfelelő információt.

 

 

A gyakorlati megvalósításnak több módja is lehet, ha már készen vannak a dominók. Kioszthatjuk az osztály tagjai között, és a helyükön ülve, a megfelelő sorrendben mindig be kell olvasniuk a soron következő megfelelő tartalmat. Az alábbi rövid fizika példánál maradva ebben az esetben ez a következőképpen történik:

 

 

– Péter olvasd fel, milyen betűjel van a te dominó-lapodon baloldalt?
– Nagy F.
– Kinél van a párja? Minek a jele a a nyagy F?
– Nálam van. Erő – mondja a következő tanuló.
– Nagyszerű, és nálad milyen betűjel van?
– A nagy P?
– No, az minek a jele? Kinél van?
– Nálam. Nyomás – reagál újra egy tanulónk.

….. és így tovább.

domino1Rakjuk megfelelő sorrendbe a dominót!

domino2

 

Csoportasztalokra ki is rakhatjuk a dominó-lapokat összekeverve és a csoporttagoknak rendezniük kell a megfelelő sorrendbe. Ebből akár versenyt is rendezhetünk a csoportok között.

 

 

Nagyon jó megvalósítási lehetőség még, hogy a gyerekek kapnak egy-egy dominó-lapot, és megpróbálnak a tartalmaknak megfelelően a lapokkal a kezükben sorba vagy körbe állni úgy, hogy a megfelelő tartalmak egymás mellé kerüljenek, és kialakuljon a helyes dominó sorrend. Ha a párok vagy kiscsoportok tagjai ugyanazon tartalomról egymásnak dominó-rejtvényt készítenek, és még meg is fejtik a másik feladványát, majdnem biztos, hogy meg is tanulták a memorizálandó tananyagot.

 

 

Nézzünk még néhány konkrét tantárgyi példát (folytatásért kattintson a linkre)

 

 

Forrás: https://tanulnijo.hu/tanulas/nem-is-tanulunk-csak-jatszunk/

 

 

 

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet