Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Rumini – játékos feladatok az olvasmány feldolgozásához

Módszertani e-bookunkban a feladatok során egyrészt igyekszünk rögzíteni, tudatosítani a műfaji sajátosságokat (a tengerészregényét), másrészt szándékunk, hogy a drámapedagógia eszközeivel a feldolgozás élményszerűségét erősítsük. Ez azt jelenti, hogy több olyan feladatot is javaslunk, amelyek látszólag csak érintőlegesen kapcsolódnak a konkrét eseményekhez, s inkább a kreativitás kibontakozását, a fantázia fejlesztését szolgálják.

 

A meseregény feldolgozása

Előkészítés

A bevezető órá(ka)t az iskolai vagy települési könyvtárban tartsuk! (Jó alkalom ez a hellyel, a légkörrel, a szolgáltatásokkal való ismerkedésre, s néhány játékos feladat az intézményben való
tájékozódást is segíti.)

 

1. Négy csoportban dolgozunk. Mindegyik csoport tíz percet kap, az a csapat kapja a legtöbb aranyat (ezek a társasjátéknál esetleg beválthatók), amelyik ennyi idő alatt a legtöbb könyvcímet és szerzőt gyűjti össze a megadott szempontok szerint.

 

a) csoport: Keressetek olyan regényeket, amelyek a címük alapján tengerésztörténetnek tűnnek, tengeri kalandokról, utazásról, kalózokról stb. szólnak.
b) csoport: Keressetek olyan ismeretterjesztő könyveket, amelyek a címük alapján a hajózásról szólnak!
c) csoport: Keressetek olyan regényeket, meseregényeket, melyeknek a címük alapján szerintetek van egér szereplője.
d) csoport: Keressetek olyan ismeretterjesztő könyveket, amelyek a címük alapján egerekről (is) szólnak!

 

Mindegyik csoportra vonatkozik: Nem a fülszöveg, a tartalomjegyzék, hanem csak a cím alapján keresgélünk, esetleg találgatunk!

Megjegyzés: Nagyon fontos a feladat megbeszélése, ne csupán számoljuk össze, melyik csapat nyert.

  • Kérdezzük meg, melyik könyvet ismerik, ha bizonytalanok a megoldásban, nézessünk utána a gyerekekkel, jól tippelték-e a témát.
  • Beszéljünk arról, hol volt érdemes keresgélni. (Egeres regények nyilván elsősorban a gyerekkönyvek között vannak, a szakkönyvek egy helyen találhatók stb.)
  • Beszéljünk arról, találtak-e olyan írót, akinek több regénye, szakkönyve is van adott témában. (Ilyenek lehetnek Dékány András tengerészregényei.)
  • Megvitathatjuk azt is, hogy mennyire tartalmazza a könyv címe a történetet. Mi a jelentősége a címnek?
  • Van-e olyan könyvcím, amelyet megváltoztatnátok, hogy felhívóbb legyen?
  • Állítsunk össze egy „toplistát” a legjobbnak tartott könyvcímekből. Érdemes arról beszélni, hogy melyik csoportnak volt könnyebb dolga. (Ez sok mindenen múlik, például a helyi könyvtár ellátottságán is. De valószínűleg a szakkönyvek között könnyebb keresgélni, hiszen a hasonló témájú könyvek egy helyen vannak.)

 

2. Vegyünk le néhány tengerészregényt a polcról! Írjátok le, milyen a borító, mi/ki szerepel rajta. Ha többet is megnéztetek, állapítsátok meg, vannak-e sajátosságok, amelyek e műfaj könyveinek külső tulajdonságaiban közösek.

 

3. A fantáziánkat hívjuk segítségül ehhez a játékhoz. Csukott szemünket adott jelre kinyitjuk, és mint egy fényképen, „keretezzük be” a valóság egy részletét. Fókuszáljunk a „fénykép” közepére, egy tárgyra. (Ez lehet akár egy növény levelének erezete is.) Keltsük életre azt a tárgyat, amelyikre fókuszálunk! Találjuk ki a történetét! Fontos: legyen eleje és vége a mesénknek.

 

Megjegyzés: A tárgyak között lehet fakéreg, fénykép hajóról, kis hajómodell, egérbáb, tengerészsapka, távcső – olyanok, amelyek kapcsolódnak a regényhez. A feldolgozás során később
visszautalhatunk egy-egy általunk kitalált mesére.

 

4. Három-négy csoportban dolgozunk (osztálylétszámtól függően, ideálisan 5-8 tanuló van egy csapatban). Mindegyik csoport találjon ki egy hőst, aki egy tengerészregényben szerepelhetne. Találjátok ki a nevét, a külsejét, a múltját, a problémáit, az örömeit, a céljait. Milyen konfliktusba keveredne a hősötök? Ha állatfigura lenne, milyen állat lenne?

 

 

A fejezetekhez kapcsolódó, további játékos feladatokat talál Gombos Péter és Tolnai Mária e-bookjában:

Rumini – játékos feladatok az olvasmány feldolgozásához

 

Kiemelt kép: Texture photo created by freepik – www.freepik.com

 

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet