Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Nehezen megy a nyelvtanulás? Lehet, hogy te is diszlexiás vagy…

Hiába olvasod el újra és újra, hiába memorizálod, soha nem jut eszedbe a kellő pillanatban a megfelelő idegen szó. Pedig egyébként „tök normális” vagy. Van munkád, kisebb-nagyobb sikereid, intelligenciád, kapcsolataid, életed, de a nyelvtanulás… na, az nem megy. Ezért irtó dühös vagy, haragszol magadra, azt mondogatod: „hogy lehetek ennyire hülye?”. Miközben elképzelhető, hogy enyhe diszlexiád van, amiről eddig nem is volt tudomásod. Erre a felismerésre jutott Aradi Katalin, aki felnőtt diszlexiások számára alapított nyelviskolát. Vele beszélgetett Both Gabi.

 

Both Gabi/WMN: Mi hívta életre azt a helyzetet, hogy diszlexiás felnőttek számára alapíts nyelviskolát?

Aradi Katalin: Nyelvtanári munkám során egyre gyakrabban találkoztam olyan okos, tehetséges, fiatal vagy kevésbé fiatal tanítvánnyal, akinek nem ment a nyelvtanulás. Érdekelt, mi lehet az oka annak, hogy – bár mindketten mindent megteszünk – mégsem jutunk egyről a kettőre. A fordulat akkor következett be, amikor egy igen tehetséges képzőművészeti egyetemista tanítványom édesanyjával beszélgettem a fiáról. A végén azt mondta: „ja, van még valami, a fiam gyerekkorában diszlexiás volt”. Ez szöget ütött a fejembe, és elkezdtem kutakodni, képzésekre járni.

 

Egyre világosabbá vált számomra, hogy a diszlexiát nem lehet kinőni, a sajátosságai megmaradnak, és egyik felnőttkori maradványtünete éppen a nyelvtanulási nehézség.

 

Mivel akkor még egyetlen olyan nyelviskola sem létezett, amelyik kifejezetten felnőtt diszlexiások tanítására szakosodott, elhatároztam, hogy létrehozok egy olyan stúdiót, amely lehetőséget ad mindazoknak, akiknek más módszerekre és több időre van szükségük a nyelvtanuláshoz.

nemmegy

 

B. G./WMN: Mit gondolsz, hány érintett lehet országszerte?

A. K.: A hivatalos becslések szerint a magyarok körülbelül a 15 százaléka érintett, amely magába foglalja az enyhébb és súlyosabb eseteket is. A személyes tapasztalatom az, hogy szinte mindenkinek van legalább egy diszlexiás rokona, barátja, ismerőse.

 

 

B. G./WMN: Szégyellik a felnőtt diszlexiások az állapotukat?

A. K.: Sajnos igen. Nem csoda, hiszen az iskolai pályafutásuk alatt rengeteg kudarc, megalázó helyzet és megkülönböztetés éri őket, vagy azért, mert a környezetük nem ismeri föl, mi az oka a másságuknak, sikertelenségüknek, vagy éppen abból kifolyólag, hogy a diszlexiát bélyegnek tekintik. Pedig ez nem betegség, hanem egy sajátos agyműködés, amely számtalan kiemelkedő képességgel járhat. A diszlexiás gyerekek és felnőttek például kiválóan látnak térben, remek vizuális képességekkel rendelkezhetnek, jól átlátnak nagyobb összefüggéseket, erős logikai-matematikai képességeik lehetnek, kreatívan tudnak történeteket kitalálni, és sokszor az intuíciójuk segíti őket egy probléma megoldásában. Nem véletlen, hogy annyi híres, sikeres diszlexiásról tudunk szerte a világban. Például Steven Spielberg, Jamie Oliver, Whoopie Goldberg, Steve Jobs, Richard Branson, Tommy Hilfiger, hogy csak néhányat említsek a maiak közül.

 

 

A riport a WMN oldalán folytatódik tovább.

 

Forrás: https://wmn.hu/wmn-life/47333–nehezen-megy-a-nyelvtanulas–lehet-hogy-te-is-diszlexias-vagy

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet