Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Farsang az óvodában

Különösen várt esemény a gyermekek életében a farsangi időszak, mely vízkereszttől, azaz január 6-ától nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart (az idén március 6.). Ez az ideje a hangoskodásnak, alakoskodásnak és a mulatozásnak.

 

A farsang a mókázásnak, a vidámságnak, a táncos mulatozásnak is helyet adó népszokás. Egy könnyedebb, felszabadultabb érzést biztosít, mely különösen vonzó tevékenységekre ad lehetőséget az óvodában. Ilyenkor a legizgalmasabb elfoglaltság, más ruhájába, „bőrébe” bújni, ami alól természetesen mi, óvodapedagógusok sem vagyunk kivételek, a gyermekek nagy örömére. A szabadjáték-tevékenységük során egyébként is gyakran nyúlnak jelmezek és kiegészítők után a gyermekek, de ez az időszak még inkább megmozgatja fantáziájukat és kreativitásukat. Egymás után készülnek a farsang fő kellékei, a különböző technikákkal készült színes, ötletes álarcok, a játékukhoz barkácsolt kiegészítő eszközök, valamint mókás dekorációk.

 

Ilyenkor valamennyi nevelési területünk, tevékenységünk ehhez a témához kapcsolódik. Előtérbe kerülnek a bolondos mesék, mint A brémai muzsikusok, Az aranyszőrű bárány vagy a Kolontos Palkó, de a versek, mondókák, csúfolódók, népi gyermekjátékok, dalok is a farsang hangulatát idézik.

 

A különböző gyermekhangszerek is nagyobb szerephez jutnak, melyekkel nagy előszeretettel kísérik éneküket, vagy éppen csak jólesik egy kis zajt csapni velük. A csoportokból zeneszó hallatszik, mert a gyermekek szívesen gyakorolják a különböző tánclépéseket, hisz készülnek a farsang fő „attrakciójára”, a bálra.

Kis csoportokban összegyűlve arról beszélgetnek, hogy ki minek öltözne, milyen jelmezbe bújna szívesen. Természetesen a gyermeki kívánság, óhaj nem mindig találkozik a szülői elképzelésekkel. Régebben elég volt egy-egy ügyes kezű szülő által készített ötletes jelkép vagy fejdísz, de ma már szívesebben kölcsönöznek a gyermekek számára ismert mesefigurás, királylányos vagy egyéb jelmezeket a szülők.

 

A vidám zeneszó mellett nagyon finom illatok is terjengnek ebben az időszakban az óvoda falai között, hisz a farsang elképzelhetetlen finom fánk nélkül. Minden csoportunkban hagyomány már a farsangi sütemény elkészítése, melyben nagy segítségünkre vannak a gyermekek, illetve az ügyes kezű dadus nénik.

 

A farsangi időszakot a gyermekeknek szervezett bál teszi színesebbé. Míg egyik épületünkben csoportonként szerveződik a vigadalom és a mulatság, addig másik épületünk négy csoportja együtt bálozik egy helyi általános iskola aulájában. Élőzenés, igazi „felnőttes” batyus bál ez, mely minden évben nagy sikert arat mind a gyermekek, mind a felnőttek körében.

 

A vigadalom nem múlhat el mókás játékok nélkül, de helyet kapnak a népi gyermekjátékok, körjátékok, csúfolódók is. A farsangi időszak végén – mikor már kiélveztük a téli világ adta örömöket – egy régi népszokás felidézésével, a kiszebáb-égetéssel űzzük el a hideget, és várjuk a tavasz első napsugarait.

 

További információk:

Kocsis Erika: „Haj ki kisze, haj ki…” – Télkergető, tavaszváró népszokás

 

Megjelent:

Óvónők kincsestára. 95. kiegészítő kötet, 2019. február. Raabe Klett Kft.

Óvónők kincsestára

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet