Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Biztonságos iskolakertek – egészséges talajokon!

Pályázati lehetőség iskolakertet működtető közösségek részére 
Az Iskolakertekért Alapítvány – a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével – meghirdeti az iskolakerti talajok ingyenes bevizsgálásának III. pályázati körét 
Az Iskolakertekért Alapítvány és a NÉBIH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának együttműködésével idén is lehetőség nyílik az Iskolakert-hálózat tagintézményei számára az iskolakertjeik talajának ingyenes bevizsgálására. Az együttműködés évente 10 iskolakert bevizsgálását teszi lehetővé, a megállapodás időtartama alatt. A 2016- os év tavaszán lezajlott 8 budapesti, valamint egy jászberényi Iskolakert-hálózati tag iskolakerti vizsgálata, 2016 év végén pedig újabb 5 iskolakert részesült a lehetőségben, már nemcsak a fővárosban, hanem országszerte. 
Jelen pályázati kör is nyitott minden – az egész ország területén működő – Iskolakert-hálózati tag számára. 

A pályázat aktualitása: 
Az eddig elvégzett vizsgálati körökben előfordultak olyan esetek, amikor valamilyen intézkedésre volt szükség a termesztésbiztonság szempontjából. Mivel a nehézfémszennyezettség jelentős negatív élettani hatással bírhat a gyerekek szervezetére, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy éljen ezzel az ingyenes talajvizsgálati lehetőséggel minden olyan iskolakert vezetője, akiben bármilyen bizonytalanság felmerül az iskolakert talajának – amivel a gyerekek közvetlenül érintkeznek – megfelelő minőségével kapcsolatban. 

A pályázat keretében nyújtott kedvezmények: 
Az iskolakertekben a talajmintavételt az iskolakert vezetőknek kell elvégeznie az együttműködési szerződés mellékletében szereplő útmutató alapján, és szintén ők gondoskodnak a minták kijelölt laboratóriumba való elpostázásáról is. Minden kiválasztott iskolakertből két átlagminta bevizsgálására lesz lehetőség jelen pályázat keretében a felszíni 0- 30 cm és az alatta lévő 30- 60 cm- es talajrétegekből (útmutató szerint). 
A NÉBIH, a laboratóriumban elvégzett talajvizsgálatok eredményeit az Iskolakertekért Alapítványhoz juttatja el, ahol talajtani szakértő és a NÉBIH munkatársainak a bevonásával értelmezik azokat. Amennyiben szükséges, meghatározzák a beavatkozásokat és egyeztetnek az érintett iskolakerteket üzemeltető iskolákkal. 
A talajvizsgálatok kiterjednek a talajok alap paramétereire (humusztartalom, kémhatás, összes sótartalom, mésztartalom) makro és mikro tápelem ellátottságára, valamint a 19 leggyakrabban előforduló nehézfém vizsgálatára. Szennyezettség esetén a növénytermesztési idény végén a talajvizsgálatok növényvizsgálatokkal lesznek kiegészítve, melyek a szennyeződések megjelenését vizsgálják a termesztett növényekben. 2 

A pályázók köre: 
Minden olyan iskolakertet működtető közösség jelentkezhet, amely tagja az Iskolakertekért Alapítvány által kordinált Iskolakert-hálózatnak IH (a tagfelvétel 2017. december 19-ig megtörténik). 

A pályázat beadásának módja: 
Pályázni a mellékelt pályázati adatlap beküldésével lehetséges az iskolakert.halozat@gmail.com címre. 
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. december 20. 

A pályázat elbírálása: 
Amennyiben a jelentkezők száma meghaladja a NÉBIH által meghatározott keretet (10 iskolakert talajvizsgálatára lehetőséges évente), úgy a veszélyeztetettség (potenciális szennyezőforrások) alapján rangsoroljuk a jelentkező iskolakerteket. 
A kiválasztás szempontjai: 
– az iskolakert talajszennyezettségi kitettségének a mértéke a pályázati adatlap kérdéseinek megválaszolása alapján (nagyvárosi környezet, jelenlegi vagy múltbéli iparterület közelsége, forgalmas út közelsége, hulladék talajba keveredése, korábbi erre utaló vizsgálatok eredményei stb.) 

A pályázati kedvezményben részesülő IH tagintézmények kötelezettségei: 
– az iskolakertben egy elkülönített terület biztosítása felhalmozási tesztnövény (saláta, gyökérzöldség) számára a termesztési időszak végén esedékes növényanalízisek számára (szennyezettség kimutatása esetén) 
– kötelezettség vállalása az Iskolakertekért Alapítvánnyal való együttműködésre a megfelelő megoldás keresésében és megvalósításában, amennyiben a talajszennyezettség kimutatásra kerül az iskolakertben 
– kapcsolattartó kijelölése a talajmintavétel, eredmények befogadása, szennyezés esetén a szükséges tennivalók egyeztetése céljából 

Az eredmények belső információként való kezelése: 
A talajvizsgálatok eredményét a NÉBIH talajlaboratóriuma az Iskolakertekért Alapítvány számára küldi meg, harmadik féllel szemben adatkiadás lehetősége nem állhat fenn. A NÉBIH talajtani szakértője értelmezi az eredményeket és értesíti az iskolákat a szükséges tennivalókról. A szennyezéssel érintett iskolák az Iskolakertekért Alapítvánnyal együttműködnek a megfelelő megoldás keresésében. Külső kommunikációs tevékenység nem történhet az érintett iskolák beleegyezése nélkül. 

A pályázat elbírálásának határideje: 2017. január 5. 
A pályázat nyerteseit az Iskolakertekért Alapítvány írásban értesíti. A nyertes pályázók a megnyert szolgáltatást az Iskolakertekért Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodásuk aláírása után vehetik igénybe. 

Együttműködési szerződéskötés határideje: 2017. január 12. 

A talajmintavétel időzítése: 
A talajmintavételeknek és az átlagminták kijelölt laboratóriumba való eljuttatásának 2018. január 15 -február 28 között kell megtörténnie. A laboratórium elérhetőségét a kiválasztott iskolákkal kötött együttműködési megállapodás tartalmazza majd. 

Pályázattal kapcsolatos kérdések: 
tel.: Mátyás Izolda: +36- 30- 6530721, email: iskolakert.halozat@gmail.com

http://www.iskolakertekert.hu

 

 

forrás: pafi.hu

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet