Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Az étel visszautasítása az óvodában

Főképp a beszoktatási időszakban fordul elő, hogy a gyermek visszautasítja az ételt az óvodában (esetenként a folyadékot is). Ez nagyon hasonló jelenség ahhoz, amikor a már szobatiszta gyerek néhány hétig még bepisil.

A nem-evés egyfajta tünete lehet a szülőtől való elválás nehézségének, a szeparációs szorongásnak, az új helyzettel kapcsolatos diszkomfortérzésnek. Ilyenkor nem szabad az ételt erőltetni, és egyben fontos a szülőt is megnyugtatni arról, hogy a helyzet változni fog, legyen türelemmel. Sokszor a szülő megnyugtatása a kulcs a gyermek problémájának kezelése során.

 

Az étel elutasítása időszakosan is megjelenhet, valamilyen trauma következményeként (például: haláleset a családban), esetenként pedig a gyermekkori depresszió kísérője is lehet. Ezekben az esetekben is csak akkor érdemes magával a tünettel foglalkozni, ha nagyon elhúzódik. Ilyenkor a megfelelő szakemberek bevonásával az okokat kell feltárni és megszüntetni.

 

Előfordulhat, hogy valamilyen betegség van a nem-evés hátterében, ezért mindenképpen fontos, hogy az óvónő és a szülő konzultáljon gyerekorvossal, hogy megtörténhessen a kivizsgálás.

 

Amennyiben az étel elutasítása hónapokon keresztül tart, és a hátterében nincsen egészségügyi probléma, érdemes pszichológushoz irányítani a családot.

 

Néhány javaslat a gyerekek étkezésével kapcsolatban:

 

  • Szülőként, ha bírjuk lelki erővel, ne tömjük a gyereket. Óvónőként pedig ne teljesítsük a szülő kérését, hogy diktáljunk bele valamennyit. Ne mi határozzuk meg, hogy mennyit kell ennie. Pusztán azért, mert nem üres a tányér, még jóllakhatott a gyermek. Felnőttszemmel lehet, hogy kevésnek tűnik, de a gyerek gyomrának éppen elegendő.
  • Két főétkezés között nagy segítség lehet az óvodákban jól bevált gyakorlat: gyümölcs tízóraira.
  • Előfordul olyan, hogy a gyerek valamit nem szeret, és ehhez joga is van. Ettől még lehet kiegyensúlyozott a táplálkozása. Engedjük meg, hogy saját ízlése legyen!
  • Ha a gyerek az otthoni tapasztalatai miatt már az étkezés kezdetekor feszült, pedagógusként ne gerjesszük tovább a feszültséget. Nyújtsunk neki egy másik mintát!
  • A „rossz evő” gyerekeknél ne legyen központi téma az evés. Semmiképpen ne erőltessük azt. Ha ebédidő van, jelezzük, hogy jöjjön enni, rakjuk elé az ételt, de ha nem eszik, sebaj, majd uzsonnázik. Éhen nem fog halni!
  • Hasonló a helyzet a gyümölcsöt vagy zöldséget kerülő gyerekeknél. A tízórai során hadd döntse el szabadon, vesz-e a tálról gyümölcsöt, vagy sem. Ugyanakkor a csoporthatás sok esetben segít abban, hogy idővel ő is elfogadja az ételt.

 

A teljes cikk az Óvónők kincsestára című kiadványunkban olvasható.

Óvónők kincsestára

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet