Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Alapítványok az iskola körül II.

Az adományt mindig a fenntartó részére fizetik be, a tandíj pedig mindig az intézmény bevétele.

 

Adomány vagy tandíj?
Egy alapítványi fenntartású gimnáziumban a szülők részéről kérdésként merült fel, hogy az iskolai tandíj teljesíthető-e az alapítványnak juttatott adománnyal.
A köznevelésről szóló törvény 31. §-a értelmében, ha az iskolát magánfenntartó tartja fenn, az iskolai felvétel, továbbá az iskolai elhelyezés fenntartása – írásbeli megállapodásban – fizetési kötelezettséghez köthető, valamint az iskolai elhelyezés írásbeli megállapodásban fizetési hátralék miatt megszüntethető.

 

 

Ebből következően az alapítványi fenntartásban működő iskola írásbeli megállapodásban a tanuló felvételéért és a jogviszony fenntartásáért kiköthet fizetési kötelezettséget. Ezt az iskolai fizetési kötelezettséget azonban nem szabad összekeverni az alapítvány részére nyújtható adománnyal, azaz az alapítványnak juttatott adomány az iskolai tandíjnak nem tudható be.

 

A két befizetés között ugyanis lényeges különbség, hogy

• az adományt mindig a fenntartó részére fizetik be,
• a tandíj pedig mindig az intézmény bevétele.

 

Az adomány mindig önkéntes, a tandíj azonban a szülő által írásban vállalt rendszeres fizetési kötelezettség, amelynek elmulasztása a tanulóra hátrányos következménnyel is járhat.
Természetesen annak nincs jogi akadálya, hogy a fenntartó saját döntése nyomán a befolyt adományokból az intézményét is részesítse, de erre nem kötelezhető.

 

Szerző: DR. FARKAS ILDIKÓ

 

Az írás teljes terjedelmében a novemberi Iskolai Jogfutárban olvasható.

Iskolai Jogfutár - Online verzió

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet