Termék Kategóriák
0 termék - Ft

A távoktatás jog- és adatvédelmi aspektusai

2020. március 16-ától országosan otthon maradnak az iskolások, elkezdődött az online digitális távoktatás. A pedagógusok és a szülők számtalan közösségi és egyéb platformon kezdték el az otthoni oktatást, mely iskolánként eltér: van ahol a Microsoft Teamst[1] használják, van ahol a Google Classroomot[2], Discordot[3], stb.

 

Az online tanulás elindulásával sok kérdés felmerül: az egymással való kommunikáció szabályainak megalkotása arról, mit tehetünk és mit ne tegyünk közzé, mit ne mondjunk/írjunk egymásnak a közösségi kommunikáció során. Az osztályok Facebook-csoportjában is megnőtt az adattartalmak napi megosztásának a száma. De vajon van-e mindenhol adminisztrátor, aki szűri a tartalmakat? Van-e csoportszabálya az online csoportnak?

 

Az elmúlt napokban vihart kavart a szülők körében, hogy a készségtárgyak oktatói videókat kérnek a gyermekektől, mert így tudnak rá jegyet adni. Kérhet-e videót az otthoni testnevelés óráról a szaktanár? – jelent meg március 20-án egy cikk az eduline-on.[4] Hozzám is érkeztek hasonló kérdések. Az aggódó szülők, tanulók inkább a személyiségi jogaikat féltik, de az adatvédelmi kérdések még érdekesebbek. Nézzük meg mindkettőt. A témát két külön cikkben, folytatásban közöljük le.

 

A témát tovább boncolgatja Dr. Sárközi Gabriella a Joggyakorlat a közoktatásban című kiadványunk legújabb számában.

 

Nem szeretne lemaradni a hasonló, aktuális írásokról? Fizessen elő kiadványunkra a linkre kattintva!

Joggyakorlat a közoktatásban

 

 

[1] A Microsoft Teams egy, az együttműködést elősegítő alkalmazás, amelynek segítségével gondoskodhat csoportja szervezettségéről, és egy helyen elérhetővé válik a csoport összes kommunikációja.

 

[2] A Tanterem szolgáltatással a tanárok időt takaríthatnak meg, megtervezhetik óráikat, és javíthatják a kommunikációt a diákokkal. A Tanterem a Google Apps iskoláknak csomag új eszköze, amellyel a tanárok gyorsan elkészíthetik és rendszerezhetik a feladatokat, hatékonyan adhatnak visszajelzéseket, és egyszerűen kommunikálhatnak osztályaikkal. A diákok a Tanterem segítségével rendszerezhetik munkájukat a Google Drive-ban, majd befejezhetik és beadhatják azt, és közvetlenül kommunikálhatnak tanáraikkal és társaikkal.

 

[3] Az ingyenes Discord egy többszemélyes chat és hanghívásra használható program.

 

[4] Az Eduline cikke letölthető: http://m.eduline.hu/kozoktatas/20200320_szemelyisegi_jogok_tavoktatas?fbclid=IwAR13TuhQAvpgpKAD_rxsRufoX2ov4IdWHt2eVhEdnsYmBzDFOG_gLvdcq14

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet