Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Vekerdy: nem a kitűnőkből lesznek a topmenedzserek

“Pablo Picasso nem tudott megtanulni az iskolában írni, olvasni, számolni. Ma fogyatékosnak minősítenénk, pedig “csak” zseni volt. Steven Hawking korunk egyik legnagyobb tudósa, mégsem ment neki az olvasás az iskolában. Később azért szerencsére sikerült megtanulnia. A világ marhaságokat sugall, nekünk, szülőként az a feladatunk, hogy elhiggyük: nem a kitűnő tanulókból lesznek a topmenedzserek. Hanem azokból, akik a gyerekkorukat nagy testi, lelki biztonságban töltötték” – fogalmazott Vekerdy Tamás a  Femina klub Thália színházban tartott beszélgetős estjén.

 

Varga Tamás, az új matematika kidolgozója bejárta az országot, matematikai tehetségeket keresett az iskolában. Összesen hét gyereket választott ki, négyen kifejezetten rosszak voltak matekból. Miért? A gyerek megírta a dolgozatot, az eredmény ugyan jó volt, de a gondolkozás nem az, amit a tanár várt volna. Mi ez a katyvasz? Mit írtál oda? Biztos csaltál! Egyes! Pedig csak arról volt szó, hogy a gyerek máshogy gondolkozott, és a tanár nem értette.”

 

 

“Nálunk az megy, hogy gondolkodj konvergensen. Ez azt jelenti, hogy egy kérdésre egyféle jó válasz van. Egy fix út. Egy elvárt gondolkodás. Mit sugallna a modern pedagógia? Divergenciát, vagyis sokféleséget. Évtizedek óta a két legfontosabb készség a kreativitás és a vállalkozói gondolkodás. De ezt nem értékeljük. Megkérdezzük a gyereket. Neki ezer dolog jut róla az eszébe, mennyi ötlet! Ne hablatyolj! Nem tudod a választ? Ülj le!

 

Holott régóta tudjuk, hogy az intelligenciának 9-11 féle formája van, mondjuk van ötféle szóbeli, ötféle cselekvési intelligencia. Ebből az iskola csak az értelmi intelligenciára, azon belül is csak a matematikai készségekre és a lexikális tudásra kíváncsi, miközben a gyerekek a cselekvési intelligenciában erősek.

 

A cikk ITT folytatódik tovább.

Forrás: http://divany.hu/szuloseg/2017/01/06/vekerdy_nem_a_kitunokbol_lesznek_a_topmenedzserek/

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet