Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Csak egy jelet adok a gépnek – pályázat diákoknak

Pályázat középiskolásoknak és alapszakosoknak
Az ELTE TáTK pályázatot hirdet két kategóriában, a digitális társadalomhoz kapcsolódóan: 
– középiskolás diákoknak
– alapszakos hallgatóknak
A pályázatban indulhatnak (kategóriától függetlenül) egyének és 2 fős csapatok is.


A verseny részben az EFOP 3.6.3. “Tehetségből fiatal kutató – A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” pályázat keretében valósul meg.

A téma: Csak egy jelet adok a gépnek? A digitális társadalom kihívásai 
Behálózva: társadalmunk ma már nagymértékben a digitalizáció köré szerveződik – az internet és az elektronika behálózza a mindennapjainkat. Az újfajta lehetőségek erőteljesen befolyásolják az emberek viselkedését, gondolkodásmódját és lehetőségeit, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül a társadalom elemzésekor. A Facebook, Twitter és Instagram posztjaink ugyanis mind-mind egy hatalmas kutatható adathalmaz részeivé válnak. Ezen adatokhoz való hozzáférés pedig nagyban segíti a társadalomtudósokat abban, hogy jobban megértsék az emberek és a közösségek működését, gondolkodásmódját.

Nem “csak egy jelet adok [adunk] a gépnek”: rengeteget! Minden pillanatban gyűlik a rólunk szóló információ; az okostelefonunk tudatja a szolgáltatóval, hogy éppen hol járunk, kivel kommunikálunk, miket vásárolunk, a közösségi média felületein azt is eláruljuk, hogy kikkel milyen a kapcsolatunk, mik érdekelnek minket, milyen kedvünk van éppen, és közvetett módon egy sor olyan dolgot, ami kirajzolja az életünket és a személyiségünket.

Befolyásolhatóság és/vagy új elemzési eszközök: Tudjuk, hogy ha a megfelelő időben, felületen és üzenettel találnak meg bennünket, akkor nagymértékben befolyásolhatóak vagyunk. Megvásároljuk a kínált terméket, szolgáltatást, megszavazzuk a jelöltet, meggyőzzük az ismerőseinket valamiről. Bár az üzleti alkalmazásokhoz képest még lépéshátrányban van, a társadalomtudomány is egyre inkább felhasználja a digitális világ generálta óriási adatmennyiséget.

Nők és férfiak a digitális társadalomban: Javul-e a nemek közötti egyenlőség azáltal, ha több lány tanul majd tovább informatikai területeken? Ha lesz több női programozó és játékfejlesztő, kevésbé lesznek szexisták a számítógépes játékok és több női fogyasztónak lehet őket eladni? Lesz több olyan alkalmazás, amely a nők vagy más, marginalizált társadalmi csoport speciális szükségleteinek kielégítéséhez adnak segítséget?
Csapda vagy lehetőség? Függünk vagy erősödünk? Elveszünk az információáradatban vagy előnyt szerzünk belőle? Lehetséges-e, hogy nemcsak a manipulációt, hanem az egyenjogúságot is elősegíti a digitalizáció? “Ők fogják ceruzámat [ceruzánkat]”, vagy mi írjuk ezt a történetet? Ti mit gondoltok?

Ajánlott megvalósítási formák
Esszé vagy videoklip / fotó / kollázs / fotóregény / képregény / társasjáték / dalszöveg / Facebook profil / térkép, illetve bármi, amit el tudtok képzelni kreatív produktumként.

 

További információk és forrás: http://www.pafi.hu/

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet