Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Munkajogi kérdések és válaszok – június

Munkajogi állásfoglalást szeretnék kérni. Városunkban a polgármester az óvónők, illetve az óvodákban dolgozó technikai személyzet munkaidejét, illetményét 50%-kal csökkenti.

 

A vezető óvónőt berendelte a hivatalba, így tájékoztatta őt. A polgármester nem ismeri el az otthoni munkát. Az óvoda városi ügyeletet tart 3 csoportban, hogy megfeleljenek a jelenlegi helyzetnek. 6 órától 17 óráig. Mindig 3 óvónő és 3 dajka dolgozik. Hivatalosan, írásban még nem kapták meg. A vezető óvónő szóban tájékoztatta a dolgozókat. A szabadságukat már részben kivették a dolgozók. Megteheti-e a jelenlegi helyzetben?

 

 

VÁLASZ

  • A polgármester kizárólag az óvodavezető felett gyakorol munkáltatói jogkört, következésképpen az óvoda munkavállalói kinevezésének módosításáról tárgyalni kizárólag az óvodavezetőnek van joga.
  • A munkaszerződés konszenzuális jellegéből következik, hogy annak módosítása is csak közös megegyezéssel történhet. A törvény tehát nem tekinti a munkaszerződés módosításának, ha a munkáltató egyoldalú intézkedése alapján – átmenetileg – a munkaszerződéstől eltérően történik a munkavállaló foglalkoztatása A munkaszerződés módosítására a megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. Ebből következik, hogy a munkaszerződés módosítása is csak írásban érvényes, de ezen érvénytelenségi okra csak a munkavállaló, és ő is csak a módosítást követő harminc napon belül hivatkozhat. (Mt. 58. §)
  • Azon munkavállalók illetménye nem csökkenhet, akik, mint írja „… ügyeletet tartanak 3 csoportban, hogy megfeleljenek a jelenlegi helyzetnek. 6 órától 17 óráig. Mindig 3 óvónő és 3 dajka dolgozik…”.

 

 

Az Óvodai Jogfutár júniusi számában Dr. Selmeciné Dr. Csordás Mária válaszolt a kérdezőknek. Minden hónapban aktuális jogszabályváltozásokkal, cikkekkel és valós jogi esetekkel és azok kimenetelével igyekszünk segíteni az óvodavezetők munkáját.

 

Éves előfizetésünk folyamán 10 szakmai lapot küldünk Önnek! Tegyen egy próbát, fizessen elő egy évre a kiadványra:

Óvodai Jogfutár – éves előfizetés

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet