Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Együttműködés a gyermekek internetes kiszolgáltatottsága ellen

„ Közösen lép fel a gyermekek internetes kiszolgáltatottsága ellen a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

 

Az erről szóló együttműködési megállapodást Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke írta alá 2019. október 22-én Budapesten.

 

 

Az eseményen jelen volt – mások mellett – Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének ügyvezető alelnöke.

 

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke beszédében rámutatott, a kibertér része lett a mindennapos életnek, amiben nagyon sok veszély leselkedik. Kitért rá, furcsának tartja, hogy a gyermekekről minden téren gondoskodnak, a kibertérben mégis magukra hagyják őket. Kiemelte: „Egy 10-12 éves gyermektől nem várjuk el, hogy egyedül szervezze az életét, nem várjuk el, hogy egyedül gondoskodjon az étkezéséről, a ruházatáról, vagy biztosítsa saját maga számára a taníttatását. Miért várjuk el akkor egy 10-12 éves gyerektől, hogy egyedül, oktatás nélkül boldoguljon a kibertérben?”

 

Balogh János országos rendőrfőkapitány elmondta, a rendőrség megpróbál lépést tartani a kor kihívásaival. A szervezeti feltételrendszer adott, az országgyűlés és a kormányzat jogalkotással támogatja törekvéseiket.

 

Hangsúlyozta, hogy a magyar rendőrségnek van a térség legnagyobb létszámú, kifejezetten e célra létrehozott kiberbűnözés elleni egysége. A Készenléti Rendőrséghez tartozó egységben több mint százan dolgoznak – közölte.

 

Ezen felül – a nemzetközi együttműködés keretében – olyan kapcsolatrendszert sikerült kialakítaniuk, amely tényleges fellépésre ad lehetőséget a gyermekek védelmében. A vezérőrnagy leszögezte: Magyarországnak e téren nincs oka szégyenkezni, de megjegyezte, hátra sem szabad dőlni, mert gyorsan változnak a feltételrendszerek.

 

Az országos rendőrfőkapitány azt mondta, a kibertér veszélyessége egyre növekszik, de egyúttal leszögezte: Magyarország felkészült a kiberbűnözés aktuális kihívásainak kezelésére.

 

Az eseményen jelen volt Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, aki fontosnak nevezte az aláírt megállapodást, de egyúttal kiemelte, a felelősség alapvetően a szülőké.

 

A szervezetek együttműködése kiterjed arra is, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület ún. hotline vonalára érkező, különösen a kiskorúak nagyobb csoportja ellen elkövetett bejelentésekről értesítik az Országos Rendőr-főkapitányságot, illetve késedelem nélkül tájékoztatják a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályát.

 

A három szervezet lehetőséget biztosít partnereiknek a saját előadásaikon és konferenciáikon való részvételre, információt és adatokat cserélnek, megosztják egymással szakmai ismereteiket, népszerűsítik egymás szóróanyagait, ismeretanyagait, valamint részt vesznek a partnerszervezetek vonatkozó képzésein, oktatásain.”

 

 

 

Forrás: Együttműködés a gyermekek internetes kiszolgáltatottsága ellen; Belügyminisztérium; 2019. október 22.

 

 

Ha úgy látja, hogy valamelyik gyermek depressziós, vagy valamilyen pszichés problémával küszködik, akkreditált pedagógus továbbképzésünkön megtudhatja mit kell tennie.

Ha otthonról, kényelmesen olvasna a Iskolai zaklatás, online zaklatás, bullying témakörében, akkor szeretettel ajánljuk e-learning képzésünket!

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet