Termék Kategóriák
0 termék - Ft

A játék a gyermekkor legfontosabb tevékenysége

A játék a gyermekkor legfontosabb tevékenysége, ami segít a világ megismerésében és befogadásában, elősegíti a testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődést” – olvashatjuk A bölcsődei nevelés-gondozás országos alapprogramjában.


 

Már az 1852-ben megnyílt első magyar bölcsőde alapszabálya is kitér a játékokkal kapcsolatos egészségügyi, biztonsági követelményekre, és a gyermekek kedve szerinti játéktevékenység engedésére (Ambrus, 1968).

 

Az elmúlt 6 évtizedben több módszertani elképzelés váltotta egymást a bölcsődei nevelésben a foglalkoztatástól a tevékenységre serkentésen át a felnőttnek hangsúlyozottan feltétel megteremtő szerepet szánó „szabad” játék biztosításán keresztül a gyermek játékát támogató, megerősítő, a gyermek igényeihez igazodó felnőtt részvételt, kezdeményezést és együttjátszást is „engedélyező” „új” Játék a bölcsődében c. módszertani levél megszületéséig (Gyöngy, 2014).

 

Játszani is engedd… című szakmai konferenciánkon Sebestyén Bianka (ált. alelnök, Magyar Bölcsődék Egyesülete) beszélni fog a játék fontosságáról az első életévekben.

A következő témaköröket érintjük majd:

– a játék tervezése a bölcsődében

– a megfelelő játékeszközök kiválasztása

– a térelrendezés szerepe a megfelelő környezet és a játékos foglalkozás kialakításához

– a játék tevékenység bemutatása a portfólióban.

 

 

 

 

Szöveg forrása: Játék az első életévekben 

Szerzők: Nyitrai Ágnes, Korintus Mihályné

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet