Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Bölcsődei nyári gyakorlatok tervezése, összefüggésben a veszélyhelyzettel

Hogyan fogadják a hallgatókat nyári gyakorlatra a szombathelyi Napraforgó Bölcsődében a járvány idején? A helyzethez igazodó különleges intézkedések segítségképpen szolgálhatnak más gyakorlóhelyek számára is.

 

A 2015/2020. (V. 20.) kormányrendelet rendelkezései alapján 2020. május 25-étől a vidéki, 2020. június 2-ától a főváros területén működő bölcsődék (beleértve a mini bölcsődéket, családi bölcsődéket és munkahelyi bölcsődéket) a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek tovább, a gyermekeket a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében járványügyi megelőző szabályok betartására hívta fel az intézmények, így a bölcsődék, és más üzemeltetők figyelmét.

 

A jelenlegi új koronavírus járvány cseppfertőzéssel, direkt módon terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti.

 

A megelőzés, a biztonság érdekében tett intézkedések esetében a bölcsődei ellátás minden érintettjére gondolnunk kell. A nyári évszakban több bölcsődét is érint a különböző szakterületekről érkező hallgatók és tanulók nyári gyakorlata.

 

Az idei évben kialakult veszélyhelyzet kapcsán át kellett gondolnunk, hogyan oldjuk meg a nyári gyakorlatra érkező tanulók fogadását. Megvizsgáltuk, hogy melyik szakképesítés gyakorlatát lehet online módon megoldani, hol tudjuk rövidebb időben megvalósítani a feladatokat a személyes kontaktus csökkentése érdekében, és milyen lehetőségeink vannak egy esetleges gyakorlati idő eltolására, halasztására.

 

A gyakorlatra érkező tanulókra és hallgatókra vonatkozó szabályok:

 

  • A kontaktusok csökkentése érdekében a gyakorlatra érkezőket 15 perces csúsztatásokkal fogadjuk. Amennyiben lehetőség van rá, egy külön helyiséget jelölünk ki számukra az átöltözéshez és a ruháik tárolására.
  • A bölcsődébe való belépésnél rájuk is vonatkoznak az egészségügyi előírások, melynek értelmében csak egészséges személy jelenhet meg a gyakorlaton, köhögés, tüsszögés, láz esetén otthon kell maradni, amíg a tünetek fennállnak. Kézfertőtlenítés, fertőtlenítő lábtörlés után léphetnek be az épületbe. Amíg az épületben tartózkodnak, szájmaszkot kell viselniük.
  • Az udvaron történő játéktevékenységhez mindennap tiszta váltóruhát kell hozniuk magukkal. Az udvaron használt kinti cipőt minden gyakorlati nap után le kell mosni.
  • Szabad levegőn történő gyakorlatuk alatt a szájmaszk és a gumikesztyű használatát mellőzzük.
  • A tanulók/hallgatók számára is álljon rendelkezésre az udvaron is kézfertőtlenítő, amit a bölcsődének kell biztosítania. Tízóraiztatás és orrtörlés után a tanulóknak/hallgatóknak fertőtleníteniük kell a kezüket.
  • Amennyiben a bölcsődében kint altatás történik, a gyakorlaton részt vevők kint várják a teraszon a gyermekeket, és segítséget nyújtanak az alvó gyermek felügyeletének ellátásában.
  • A délutáni udvari tevékenység időtartamára is lehet beosztani tanulókat/hallgatókat, így a szülővel történő kommunikáció, a gyermek hazaadását kísérő tevékenységek megfigyelésére, elsajátítására is van lehetőség.

 

 

Írásunk teljes terjedelmében a Bölcsődevezetők kézikönyve júniusi számában jelenik meg, a szerző Sebestyén Bianka.

Fizessen elő szakkönyvünkre, és kapja kézhez az aktuális, strukturált információkat a lehető legegyszerűbb módon!

Bölcsődevezetők kézikönyve

Dupla ajánlatunk jobban megéri!

Bölcsődevezetők kézikönyve – komplett csomag

 

Kiemelt kép: People photo created by bearfotos – www.freepik.com

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet