Termék Kategóriák
0 termék - Ft

A gyermekkori elhízás szövődményei

A gyermekkori elhízás napjaink egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása, amelynek előfordulása riasztó ütemben nő. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2016-os Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) adatai alapján a 6-8 éves gyermekek körében minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon.

A gyermekkori elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem számos megbetegedés kialakulásának is kedvez. A tápláltsági állapot és az egészség kapcsolatát vizsgálva megállapították, hogy a normál testtömegűekhez képest az elhízottak nagyobb egészségkockázatnak vannak kitéve. Az elhízás többek között növeli a nem alkoholos eredetű máj-elzsírosodás, az alvási apnoe (mely során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul), a 2-es típusú cukorbetegség, az asztma, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, a kolelitiázis (epekövesség), a glükózintolerancia és inzulinrezisztencia, a menstruációs rendellenességek, a mozgás- és izomrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Korábban ezek a megbetegedések csak a felnőttek esetében fordultak elő, ma már azonban jelen vannak a gyermekek körében is.

Az elhízás talaján kialakuló megbetegedések közül, tekintettel az egyre gyakoribb előfordulására, az alábbiakban az inzulinrezisztenciát foglaljuk össze.

 

Az inzulinrezisztencia kialakulása

A glükóznak (köznapi nevén szőlőcukor, a sejtek „üzemanyaga”) a vérből a sejtekbe történő bejutásához inzulinra van szüksége, ami a hasnyálmirigyben termelődik. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek az életműködésükhöz szükséges normál mennyiségű glükóztól kevesebbet képesek felvenni. Ebben az állapotban a hasnyálmirigynek sokkal több inzulint kell termelnie annak érdekében, hogy a szükséges glükóz bejusson a sejtekbe. Tehát jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához. Ezt a folyamatot a szervezet képes kompenzálni, ugyanakkor ez nem tartható fenn hosszabb ideig, így mindenképp fontos a betegség felismerése és annak kezelése annak érdekében, hogy ne alakuljon ki rövid időn belül cukorbetegség. A kompenzáció ugyanis csak egy ideig tud megvalósulni, ezt követően a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kimerülnek, és már nem lesznek képesek a megnövekedett mennyiségű inzulin előállítására.

 

Miért okoz az elhízás inzulinrezisztenciát és az inzulinrezisztencia elhízást?

Az elhízás kialakulásában szerepet játszó tényezők, úgymint a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, kedvez az inzulinrezisztencia kialakulásának. Azonban ezen túl a már kialakult súlytöbblet leadását is gátolja az inzulinrezisztencia, hiszen az inzulin feladata nemcsak a glükóz sejtekbe juttatása, hanem a zsírraktárak felépítését is végzi, és hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Ez az oka annak, hogy a fokozott inzulintermelés mellett a zsírraktárak mennyisége még tovább gyarapodik.

Az inzulinrezisztencia hosszú távú következményei

A fentiekből jól látszik, hogy az inzulinrezisztencia egyik következménye lehet az elhízás, amely számos megbetegedés kialakulásának kedvez, ezek közül az alábbiakban összegyűjtöttük néhányat.

 1. Magas vérnyomás: A testben lévő extra zsírszöveteknek oxigénre és tápanyagokra van szükségük, ami megköveteli, hogy az erek több vért szállítsanak a zsírszövetbe. Ez megnöveli a szív terhelését, mivel további vért kell szivattyúznia. A keringő vér nagyobb nyomást jelent az erek falaira. Az erek (leginkább az artériák) falára gyakorolt nagyobb nyomás növeli a vérnyomást. Ezenkívül az extra súly növelheti a pulzusszámot, és csökkentheti a szervezet azon képességét, hogy vért szállítson az ereken keresztül.
 2. Az atherosclerosis: 10-szer gyakrabban fordul elő elhízott emberekben, mint azoknál, akik nem túlsúlyosak. A szívkoszorúér betegsége is gyakoribb, mert a zsíros lerakódások kialakulnak a szívben lévő artériákban. A keskenyebb artériák csökkenthetik a véráramlást a szívben, ami mellkasi fájdalmat (angina) vagy szívrohamot okozhat. Vérrögök kialakulhatnak szűkült artériákban is, és stroke-ot okozhatnak, aminek a folyamata akár már gyermekkorban is elindulhat.
 3. Ízületi gyulladás: Az elhízás a térdre és a csípőre hatással van, mivel az ízületek nagyobb súlyt terhelnek. A gyermekeket ez tovább korlátozza a mozgásban, ami gátat szab az elégséges fizikai aktivitásnak, így továbbgyűrűzik az elhízás.
 4. Alvási apnoe: (mely során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul) és légzési problémák – Az alvási apnoe az egész éjszakát érintheti, és napközben álmosságot okoz. Az elhízáshoz társuló légzőszervi problémák akkor fordulnak elő, amikor a mellkasi fal súlya összenyomja a tüdőt, és korlátozott légzést okoz.
 5. Daganatos megbetegedések: Az elhízás hosszú távon növeli számos daganatos megbetegedés kockázatát. Amennyiben az elhízott gyermek testtömege nem rendeződik, akkor leánygyermekeknél az emlő-, vastagbél-, epehólyag- és méhdaganat, míg fiúgyermekeknél a vastagbél- és a prosztatadaganat kialakulásának van nagyobb esélye a normál testtömegű társaikhoz képest.
 6. Metabolikus szindróma: A metabolikus szindróma a szív- és érrendszeri betegségek összetett kockázati tényezője. A metabolikus szindróma hat fő összetevőből áll: hasi elhízás, a vér emelkedett koleszterinszintje, emelkedett vérnyomás, inzulinrezisztencia glükóz intoleranciával vagy anélkül, egyes gyulladást jelző vérkomponensek emelkedése és egyes véralvadási faktorok emelkedése a vérben. A metabolikus szindróma egyes tünetei már gyermekkorban megjelenhetnek.
 7. Veseproblémák: Az elhízás növeli a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát, a krónikus vesebetegség leggyakoribb okait. A közelmúltban végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy ezen kockázatok hiányában az elhízás maga is elősegítheti a krónikus vesebetegséget, és gyorsíthatja annak fejlődését. Továbbá több sót is esznek az elhízottak a jelentős energiabevitel miatt, így relatíve növekszik a sóbevitelük. A túlzott mértékű sófogyasztás pedig kedvez többek között a vesebetegségek kialakulásának.
 8. Pszichoszociális hatások: Olyan kultúrában, ahol a fizikai vonzerő gyakran túlságosan vékony egyénekhez társul, a túlsúlyos vagy elhízott emberek gyakran hátrányos helyzetben vannak. A túlsúlyos és elhízott emberek gyakran hibáztatják önmagukat az állapotuk miatt, és lustának vagy gyengének tartják magukat. Gyakori, hogy a túlsúly vagy elhízás olyan személyeket eredményez, akiknek alacsonyabb jövedelmük van, vagy nincs párkapcsolatuk. Ezek a pszichoszociális hatások már gyermekkorban elkezdődnek.
 9. Mentális hatások: Az elhízás és a mentális zavarok közötti kapcsolat nem egyértelmű. A túlsúly azonban stigma, és az elhízás diszkriminációja bizonyos mentális zavarokhoz vezethet. A tudományos bizonyítékok hangsúlyozzák az alacsony önbecsülés, a hangulati és motivációs rendellenesség, az étkezési problémák, az elhízott testképek, az interperszonális kommunikációs problémák egyre növekvő kockázatát, és mindez közvetlenül vagy közvetve befolyásolja az életminőséget. Ez a diszkriminatív viselkedés, ami alapján az elhízott gyermekek megbélyegzettek, már óvodáskorban kezdetét veheti.
 10. Szociális szempontokra vonatkozó hatások: Az elhízott gyermek megbélyegzése és megkülönböztetése hátrányos az összes kulcsfontosságú életkörülményre, beleértve a növekedést és a fejlődést, az oktatási folyamatot, a foglalkoztatási struktúrát és az egészségügyi ellátás biztosítását. Időnként hátrányos megkülönböztetést, társadalmi torzítást, elutasítást és megaláztatást is elszenvedhetnek.
 11. Hosszú távú következmények: Tudjuk azt, hogy a túlsúlyos gyerekek fele, a túlsúlyos serdülők 80%-a (!) felnőttkorban is elhízott marad. Fontos tudni azt is, hogy amennyiben a túlsúlyos gyermek testsúlya rendeződik, a jövőben akkor is nagyobb esélye lesz a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségekre, mint egy normál testtömegű gyermeknek.

 

 

– Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

 

A cikk teljes terjedelmében Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkban olvasható.

Az egészségfejlesztés nagykönyve

 

Kiemelt kép: Background photo created by freepik – www.freepik.com

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet