Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Játékos karácsonyfa-díszítés

A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus születésére emlékeznek. Időpontja a nyugati kereszténységben december 25-e, ortodoxoknál január 6. Magyarországon a nem vallásos, de keresztény kultúrkörbe tartozók számára általában a szeretet ünnepét jelképezi. A szeretet ünnepének elsősorban családi légkörben, a szeretteink körében kell kiteljesednie, de az iskolai ünnepléssel, vetélkedőkkel, csomagosztással is kiválóan ráhangolódhatunk a meghittebb karácsonyra. Az alábbiakban vetélkedő formájában kínálunk ötletet az iskolai ünneplés színesebbé és örömtelibbé tételére. Ezek a játékok önálló rendezvényként is megállják a helyüket, de felhasználhatjuk őket az ünnepi program, vagy rendezvénysorozat kiegészítéseként is. Az adott szituációnak megfelelően módosítható a vetélkedők menete, a feladatok és a kerettörténet is.

 

Játékos karácsonyfa-díszítés

A vetélkedőben szinte minden játékos megtalálhatja a neki tetsző feladatot. A résztvevők a sokféle játék mellett különféle kézműves-foglalkozásokon is részt vehetnek, hozzásegítve ezzel csapatukat a győzelemhez. A játék végén pedig közösen feldíszíthetjük a karácsonyfát, megnyitva ezzel a karácsonyi ünnepséget vagy rendezvénysorozatot.

 

 

A játék jellege: komplex vetélkedő
Helyszín: Létszámtól függően két nagyobb terem, vagy egy terem és kellő szélességű folyosó, de megfelel egy nagy terem is (például tornaterem), amit két részre osztunk.
A játék pedagógiai célja: csoporton belüli együttműködése, gátlások leküzdése, karácsonyi hangulat fokozása
Résztvevők száma: 30–180
Résztvevők életkora: 9 év felett
Játékidő: 60–80 perc
Az előkészítéshez szükséges idő: 5–8 óra
Baleseti kockázat: közepes
Segítők (rendezők, kollégák) száma: 100 játékos esetén megközelítőleg 18 segítő (1 játékvezető, 8 állomásvezető, 8 kézműves segítő, 1 biztonsági őr)
Kellékigény: díszek elkészítéséhez szükséges kellékek, az állomások működtetéséhez szükséges kellékek, nyomtatott belépők
Technikai igény: nagyobb létszám esetén hangosítás

 

Előkészületek

 

Készítsük el, szerezzük be az állomásokhoz és a díszek készítéséhez szükséges kellékeket,
eszközöket. Nyomtassunk belépőkártyákat, ha erre nincs lehetőségünk, akkor pecsételjünk le, vagy írjunk alá felvágott papírlapokat. Kérjük fel segítőinket a vetélkedő lebonyolítására.

 

 

A játék megnyitása, nyitánya

 

Hozzunk létre 6–12 fős csapatokat. Ismertessük a kerettörténetet és a játékszabályokat.

 

Lehetséges kerettörténet
Levelet kaptunk Télapótól, hogy csak, akkor látogat el hozzánk, ha feldíszítjük a karácsonyfát, de sajnos ehhez nincs elegendő díszünk. A játékosok segítségét kérjük a díszek elkészítéséhez.
A játék végén a karácsonyfa feldíszítése után megérkezik Télapó, és kezdetét veszi az ünnepi csomagosztás, ezt követően pedig a karácsonyi buli.

 

A játék menete

 

A csapatok feladata, hogy minél több karácsonyfadíszt készítsenek. A díszeket a kézművesteremben lehet elkészíteni. Oda azonban csak belépővel lehet belépni, és egy belépő csak egy dísz elkészítésére jogosítja fel a birtokosát. A kézművesterem bejáratánál a „biztonsági őr” ellenőrzi a belépó meglétét, a belépést követóen pedig el is veszi azt. Belépőket az állomásokon lehet szerezni. Az állomásokon a játékosok egyénileg játszanak. Minden állomáson egy feladatot kell teljesíteni, ennek jutalma egy belépő a kézművesterembe. Minden játékos tetszőlegesen dönti el, hogy mikor melyik állomáson játszik. Egy állomáson akár többször is játszhatnak, és nem kötelező minden állomást kipróbálni. Igyekezzünk olyan állomásokat kitalálni, hogy szinte minden játékos találjon közöttük olyat, ahol sikerélménye lehet. Lehetőség szerint legyen ügyességen, szerencsén, gyorsaságon, fizikai erőn, kreativitáson, szellemi vagy lexikális tudáson alapuló állomás is. A megszerzett belépő átadható bármelyik csapattársnak is. Így minden csapat saját taktikát alakíthat ki azzal kapcsolatban, hogy mikor melyik csapattag, illetve összesen hányan foglalkoznak a belépők megszerzésével vagy a díszek elkészítésével.

 

Állomásötletek

 

 • Karácsonyi dalok éneklése: Ha a játékos elénekel egy karácsonyi dalt, akkor kap egy belépőt. Érdekesebbé tehető a játék, ha
  az állomásvezető azt is megszabja, hogy a játékos milyen stílusban énekeljen (például rock, opera, metál, rap, reggie…).
 • Karácsonyi jelenetek eljátszása: Az állomásvezető ad egy témát a játékosnak (például Télapó beszorult a kéménybe, és ki kell szabadulnia), amit minél kreatívabban kell eljátszania. Ha ez sikerül, akkor a játékos az állomásvezetőtől kap egy belépőt. Érdemes több témát váltogatni. Így érdekesebbé válik a játék.
 • Vers-puzzle Egy karácsonyi vers szavait külön-külön papírkártyákra írjuk. A gyerekek feladata, hogy a kártyák megfelelő sorrendbe rakásával összerakják a verset. Érdemes több verset készíteni. Nehezítésként 2-3 nem odaillő szót is elhelyezhetünk a többi szó között.
 • Rénszarvasterelés: Egy talicskát, bevásárlókocsit, vagy más guruló eszközt megfelelő dekorációval, stilizált testrészekkel rénszarvassá „alakítunk”. A játékos feladata, hogy egy akadályokkal nehezített pályán végigvezesse (tolja) a „rénszarvast”. Lehetőleg olyan pályát jelöljünk ki, ami a balesetek elkerülése végett jól elkeríthető, és a játékos nem tolhatja neki „rénszarvasát” játékostársainak.

Kézművesötletek

 

 • Láncfüzér készítése: Színes papírcsíkokat kell kivágni karikákra, összeragasztani és láncszerűen egymásba főzni.
 • Papírangyal készítése: Az előre elkészített angyalformát kell egy másik papíron körberajzolni. Az így kapott angyalt a körvonal mentén kell kivágni, majd tetszés szerint megrajzolni, és egy cérnát kötni rá, hogy rá lehessen akasztani a karácsonyfára.
 • Hópehelykészítés Fehér papírból kell hópelyheket kivágni, illetve cérnát átfőzni rajta, hogy felakasztható legyen.
 • Képeslapkészítés: Egy A/4-es lapot a két felezővonala mentén előre 4 egyenlő téglalapra vágunk. A játékosoknak erre kell színes ceruzákkal karácsonyi motívumokat rajzolni.
 • Csomagkészítés: Papírdobozokat kell színes papírdobozokkal becsomagolni és masnival átkötni. Ezek a munkák a játék végén a karácsonyfa alá kerülnek majd.

A játék lezárása

 

A játéknak, akkor van vége ha:

 

 • lejár az előre meghatározott és közölt időkeret,
 • elfogynak a kézművesteremben a díszek készítéséhez szükséges alapanyagok.

Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb díszt készítette el. Amennyiben a különféle díszek elkészítése megközelítőleg nem ugyanannyi ideig tart, akkor a díszeknek adhatunk pontértéket. Például a gyorsan elkészíthető dísz egy pontot ér, a lassabban elkészíthető kettőt, az igazán időigényes pedig hármat. Ebben az esetben az a csapat nyer, amelyik a legtöbb pontot szerzi.

 

Értékelés, jutalmazás

 

Dicsérjük meg a játékosokat, ha van rá lehetőségünk minden résztvevő kapjon egy jelképes ajándékot. Ezt követően pedig az elkészült díszekből közösen díszítsük fel a karácsonyfát. Nagyobb
létszám esetén a díszítés az első – esetleg az első két – csapat kiváltsága lehet. Külön díjazhatjuk a legszebb díszt elkészítő csapatot vagy egyént.

 

Biztonsági intézkedések

 

A kézművesteremben újra és újra hívjuk fel a játékosok figyelmét a szúró-vágó eszközök (például olló, kés…) helyes használatára, és munka közben folyamatosan tartsuk felügyelet alatt a résztvevőket. Készüljünk fel rá, hogy az esetleges sérüléseket el tudjuk látni (legyen elsősegélyláda a kézművesteremben!), vagy szükség esetén orvosi ellátásban tudjuk részesíteni a sérültet.

 

Bízunk benne, hogy cikkünkkel olyan programterveket tudunk kínálni, amelyek segítenek a karácsonyi ünnep előkészületeiből igazi csodát varázsolni. Tekintse meg kiadványainkat, e-bookjainkat, amelyek módszertani segítséget nyújtanak az iskolák és pedagógusok számára kézműves és fejlesztő játékok és tevékenységek kitalálásában és levezetésében: 

 

 

Kiemelt kép: Christmas photo created by freepik – www.freepik.com

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet