Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Gif-ek az oktatásban

A gif egy olyan fájltípus, amely több képet képes egy fájlban eltárolni. A képek megadott időközönként váltják egymást így tulajdonképpen egy animációt (mini videót) hoznak létre. Automatikusan indulnak el és folyamatosan ismétlődnek, jellemzően pár másodperces hosszúságúak.

 

Annak ellenére, hogy a formátum 1987 óta létezik az utóbbi időben reneszánszát éli, mivel nagyon könnyedén fogyasztható vizuális információtípus. Egyrészről nem kell elindítani, várni, hogy betöltődjön, illetve rövid, azonnal megtekinthető újra és újra. Érdeklődésfelkeltő kialakításához az szükséges, hogy lényegi cselekményt mutasson be és ne legyen 10-15 másodpercnél hosszabb.

 

Oktatásban való alkalmazása egyrészről azért kívánatos, mert vizuálisan úton figyelemfelkeltő módon képes egy folyamat hatásos érzékeltetésére. Technikailag pedig egyszerű alkalmazni, elhelyezhetjük prezentációba, honlapon, a lejátszásával nem lesznek gondjaink, nem igényel videókodeket, speciális lejátszó szoftvert.

 

Egyrészről kereshetünk mások által használt oktatásban alkalmazható gif-eket, másrészről mi magunk is készíthetünk ilyen animációkat. Természetesen mindkettő diákoknak adható feladat is lehet.

 

 

http://m.cdn.blog.hu/et/etanar/image/AQUrYb1.gif

 

 

Az elkészítésnek több technikája létezik. Az egyik megoldás során egy videó részletet konvertálunk gif formátummá. Töltsük le például az ingyenes Free video to GIF converter alkalmazást, telepítsük. A videó megnyitása után kiválaszthatjuk, hogy pontosan honnan emelnénk ki a részletet (kezdő és befejező időpont), beállíthatjuk a leendő animáció képméretét és lejátszási sebességét, majd a Next gombra kattintva ellenőrizhetjük, hogy a megfelelő képkockákat emelte-e ki a program. Ha mindent rendben találtunk, még kiválaszthatjuk a képminőséget és a lejátszási sebességet, majd készülhet is a GIF animáció.

 

 

Egy másik megoldás, ha egy programmal felvesszük a képernyőképet (pl: Community Clips) és közben például egy interaktív tábla szoftver segítségével rajzolunk, írunk akár képre, alakzatokra stb. és az így kapott videófelvételt alakítjuk át gif-é az előzőekben említett módon (Lásd következő gif). Profi animációk létrehozásához professzionális programok és nagyobb háttértudás szükséges.

 

 

 

 

 

Gyűjtőhelyek:

Matematika: http://www.iflscience.com/brain/math-gifs-will-help-you-understand-these-concepts-better-your-teacher-ever-did

Kémia: http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/kemiai-gifek-82380

Gif blog: http://videosanimation.com/

 

 

Forrás: http://etanar.blog.hu/2014/08/29/gif-ek_az_oktatasban

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet