Étkeztetési szabályok az intézményekben

 

 

Néhány kiemelt szempont az étkeztetési szabályokkal kapcsolatban a nevelési-oktatási intézményekben:

 

  • Az önkormányzatok által biztosított vagy az otthonról bevitt és megfelelően tárolt ételt az óvodás és az iskolás gyermekek az óvoda/iskola éttermében vagy egy erre a célra rendszeresített helyiségben (pl. hűtőszekrénnyel és mikrohullámú sütővel ellátott teakonyha) elfogyaszthatják.

 

  • Az intézményvezető feladata, hogy biztosítsa a gyermekek felügyeletéhez szükséges pedagóguslétszámot, az osztályok étkezési idejének beosztását, valamint az egészséges táplálkozáshoz szükséges időt.

 

  • Az óvónő és a pedagógusok feladata az étkezés ideje alatt a kulturált viselkedés fenntartása, a tanulók nevelése az étkezési szabályok betartására (pl. az evőeszközök helyes használata, helyes rágás), az ételek minőségének (pl. hőmérséklet) ellenőrzése, a tiszta ivóvíz biztosítása, valamint a higiéné (kézmosás) betartatása.

 

  • A gyermekek esetén gyakori ételcsere során a pedagógusnak ügyelnie kell arra, hogy az étkezési problémában (pl. tejallergia) szenvedő gyermek ne fogyasszon más gyermek ételéből.

 

  • Az enterális fertőzések előfordulásának minimalizálása érdekében javasolt, hogy a rendezvényekre a szülők csak HACCP-rendszerrel rendelkező cukrászatból származó, csomagolt és felbontatlan édes és sós süteményeket vihetnek.

 

 

Szerző: Dr. Szabó Rita epidemiológus, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

A cikk teljes terjedelmében Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkban olvasható.

 

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?