Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Új nyelvi labor az Óbudai Gimnáziumban

Törökül is tanulhatnak 2017-től az Óbudai Gimnázium diákjai, az ezt segítő nyelvi labort Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át kedden az intézményben.

Varga Mihály ünnepi beszédében rámutatott: a labor a jövőben nagymértékben segíteni fogja az idegen nyelvek oktatását, tanulását. Történelmi pillanatnak lehetnek tanúi, hiszen első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy állami fenntartású iskolában tanulhassanak a diákok török nyelvet – tette hozzá.

 

A miniszter szerint nagyon sok kapcsolódási pont van a két ország között, lezárták a múltat, hogy “felépítsék a szívükből és lelkükből fakadó jövőt”. Hozzátette, ehhez évszázadok kellettek, kellett az, amit a mai napig építenek, és szükség volt a kulturális gyökerekre is. Ma harmonikusak a kapcsolatok a két ország között, és nagyon sokat tesznek azért, hogy ez így is maradjon – mondta.

 

A miniszter szerint nagyon fontos a megfelelő idegennyelv-ismeret, a világ arrafelé halad, hogy nemcsak egy, hanem inkább két nyelvet kell a következő generációnak beszélnie. Ebből a szempontból a török nyelv egy ígéretes választás lehet – jegyezte meg.

 

Szűcs József, a gimnázium igazgatója kiemelte: az új labor kis lépés az oktatásban, de hatalmas ugrás a gimnázium fejlesztésében, és méltó elismerése az intézményben folyó színvonalas oktatói-nevelői munkának.

 

Rámutatott arra, hogy ma idegen nyelvek ismerete nélkül a diákok nemcsak lemaradnak a körülöttük élőkkel szemben, hanem óriási hátrányt szenvednek a humán és reál tárgyak elsajátítása terén is. A nyelvi labor adta lehetőségek kihasználásával a diákok tudása magasabb színvonalú lesz, még sikeresebben szerezhetnek nyelvvizsgát és sikeresebben felvételizhetnek a felsőoktatásba. Hozzátette: az új tantermet a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) által nyújtott támogatásból alakították ki az intézményben.

 

Havva Pinar Özcan Kücükcavus, a TIKA budapesti programkoordinátora elmondta, a turkológia és a török nyelv oktatása Magyarországon a 19. században indult el, akkor, amikor a gimnázium is létrejött. Hangsúlyozta: biztos abban, hogy a labornak köszönhetően a diákok az eddiginél is magasabb színvonalon tanulhatnak a jövőben idegen nyelveket.

 

A négy és hat évfolyamos képzést nyújtó gimnáziumban 2017-től a tanulók törököt is választhatnak második idegen nyelvként a francia, a német, az olasz és az orosz mellett.

 

A gimnáziumi nyelvoktatáshoz mi ezeket a könyveket ajánljuk >>

 

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet