Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Tudós csajok

A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete bemutatja a “Tudós csajok” projektjét.
Az idei tanévben kifejezetten a természettudományok iránt érdeklődő diáklányoknak (és fiúknak) hirdetünk exkluzív tehetséggondozó programot.

A programra kiválasztott 15-20 résztvevő neves és elismert magyar kutatónőkkel ismerkedhetnek meg, személyes találkozókon ismerkedhetnek a szakmájukban kiváló szakemberek tevékenységével, kutatási területeivel. A résztvevők inspirációt és sok érdekes, hasznos tudást szerezhetnek tanulmányaikhoz, későbbi tudományos céljaik eléréséhez.

 

Az alkalmanként 1-1,5 órás foglalkozások keretein belül a tehetséges, a természettudományokat szerető lányok (és fiúk) részt vesznek neves kutatónők, felfedezők és más természettudományi ágazatban kimagasló eredményeket elérő nő példaképek előadásain. Továbbá olyan helyszíneket látogathatnak majd meg, amelyek lehengerlő élményben részesítik őket és tanulmányaikban, illetve a továbbtanulásban is nagy hasznukra válik.

 

A kiválasztott résztvevőknek egyéni fejlesztési tervet készítünk, illetve a projekt ideje alatt 3 alkalommal pályaorientációs tanácsadást szervezünk számukra.

 
A 20 hetes program 2017. novemberétől 2018. áprilisáig tart, figyelembe véve az iskolai szüneteket.
Jelentkezési határidő: október 20.

 

A tehetséggondozó programra olyan 14-20 év közötti elsősorban diáklányok jelentkezését várjuk, akik nyitottak a természettudományok iránt, érdeklődésük túlmutat a kíváncsiságon. A tudós diákmédiások 20 héten keresztül heti egy alkalommal vehetnek rész a budapesti foglalkozásokon, és ismerhetik meg alaposabban a természettudomány különböző ágait, a nők által alulreprezentált tudományterületeket. Ezzel egy olyan lehetőséget kínálunk a fiatal lányok számára, amellyel eddig még nem találkozhattak!

 

A program keretében exkluzív helyszínlátogatások szerepelnek, így a diákok megnézik például: 
– Milyen egy Szeizmológiai Obszervatórium, Dr. Kiszely Márta szeizmológus vezetésével, ahol számos kérdésükre kaphatnak választ és tudományos információt a földmozgásra, mérésekre és kutatásokra vonatkozóan.
– Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Megafizikai Intézetét, amely kitárja kapuit a diákok előtt, hogy Molnár Janka Sára kimagaslóan tehetséges fizikus “palánta” körbevezesse őket az intézetben, ahova ő már szinte hazajár, és motivációs előadásával, tanácsaival, kapcsolataival támogatja a program résztvevőit.
– Milyen a Budapesti Csillagászati Intézet, ami már önmagában is egy bizsergető érzés azok számára, akik a csillagászat és fizika iránt rajonganak. A diákoknak lehetőségük nyílik arra, amiről eddig sokan csak álmodozhattak: egy meteoritot vizsgálhatnak majd meg Zsidi Gabriella csillagász segítségével, aki egy távcsöves észlelésre is vendégül látja a kis tudósokat.

 

tudós nő példaképek sora még nem merül ki a fentiekben, hiszen heteken keresztül a diákokat mindig új és új természettudományi ágban kimagasló kutató hölgy várja, mint például:
– Deák Andrea – vegyész, – MTA TTK Szerves Kémiai Intézet, “Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport
– Dr. Orsós Zsuzsanna – rákkutató biológus – PTE, az ország első cigány PhD-hallgató MTA-ösztöndíjasa.
– Magyari Enikő – paleontológus, MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport tagja
– Czinege Nikolett – etológus egy varázslatos előadás keretein belül bemutatja a kutyák viselkedését és kutatását.

 

Mit kínál a 40 órás projekt a kiválasztott diákoknak?
– A projekt ideje alatt a kis tudósokat a DUE Tallózó magazinunkban bemutatjuk, tudományos írásaikat az előadásokról és természettudományos tapasztalataikról megjelentetjük online felületeinken is.
– A projekt végén egy Oklevelet kapnak, amely előnyt jelent számukra a továbbtanulásban.
– Közösségi szolgálatba beszámítható a velünk eltöltött időt.
-1 évig ingyen biztosítjuk számukra a sajtóigazolványt, mellyel belföldön és külföldön is egyaránt számos helyen kedvezményesen vásárolhatnak, illetve válthatnak belépőt kulturális helyszínekre, programokra.
– A DUE 2018-as Sajtófesztiválján a projektben részt vevő fiatalok közösen egy tudományos produkció keretein belül bemutatkozhatnak a nagyközönségnek.
– A projekt kezdetétől egészen annak zárultáig, minden DUE eseményre ingyenes belépést és meghívót biztosítunk számukra.
– A program résztvevői 1 éves National Geographic magazin előfizetésben részesülnek.
– Természettudományi ismereteik fejlesztésében való segítségnyújtás és kapcsolatépítés.

 

A projektre jelentkező kis tudósoktól motivációs levelet és a témához kapcsolódó bemutatkozó anyagot kérünk, ami alapján kiválasztjuk azt a 15 szerencsést, akik díjmentesen részt vehetnek álmaik tudós képzésén.
A jelentkezéseket a due@due.hu-ra várjuk “Tudós Csajok” jeligével október 20-ig.

 
https://www.due.hu

 

 

Forrás: pafi.hu

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet