Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Több mint 115 ezren érettségiznek a május-júniusi időszakban

A magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar mint idegen nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik meg a 2014/2015. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka 2015. május 4-én, hétfőn. Ez a 22. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett kétszintű vizsgarendszerben. A középiskolákban (és 20 kormányhivatal szervezésében) május 4. és június 26. között mintegy 1172 vizsgahelyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák.

 

Az érettségizők közül több mint 79 ezer „végzős” középiskolás az, aki ebben a vizsgaidőszakban tesz úgynevezett „rendes” érettségit, azaz szerezhet érettségi bizonyítványt.
Rajtuk kívül még – vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – mintegy 36 300 fő tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségi vizsgát, azaz összesen mintegy 115 300 fő érettségizik ebben a vizsgaidőszakban.

 

 

A vizsgák 3327érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd.

 

 

Ez az érettségi vizsga 2005 óta – a művészet és a művészetközvetítés képzési terület kivételével – kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is.
• A vizsgaidőszak kezdete május 4. (első vizsganap), a vége június 26. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja).
• Az írásbeli vizsgák május 4-étől május 26-áig tartanak.
• Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 4., vége június 11., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 15. és 26. között.
A diákok együttesen mintegy 425 700 vizsgát tesznek le. (Érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további 44 130 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján.)

 

 

A mintegy 425 700 vizsgából 42 400 vizsga emelt szintű, 383 300 pedig középszintű vizsga.
Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest több mint 1200 vizsgával, három százalékkal nőtt. (Ez a növekedés is – az előző években tapasztalható folyamatos emelkedés után – tükrözi a felsőoktatási felvételi feltételeinek változásait, az ott elvárt magasabb követelményeket.)

 

 

A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (például történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika stb. valamely idegen nyelven) külön számolva – 157 tárgyból lesz középszintű és 77 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.
Immár ötödik éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

 

 

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

 

 

A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb az úgynevezett „rendes” érettségi vizsga: számuk mintegy 377 300, az összes vizsga 89 százaléka. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 900 előrehozott vizsgát tesznek le idén tavasszal (ez a vizsgák öt százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők a tavalyinál 2400-zal több, csaknem 13 700 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák több mint három százaléka). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 8500 szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizők már rendelkeznek középszintű vizsgaeredménnyel, és most, felsőoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megmérettetik magukat.

 

 

A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint, az Oktatási Hivatal szakmai irányításával – a fővárosi és a megyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok közreműködésével – zökkenőmentesen folyik.
Az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2014 őszi érettségi vizsgaidőszakhoz képest.
A vizsgaszabályzat ebben a vizsgaidőszakban életbe lépő változásai miatt változott azonban az érettségi vizsgán választható vizsgatárgyak köre:
– Akkreditált érettségi vizsgatárgyakból a 2014/2015. tanév október–novemberi vizsgaidőszakban lehetett utoljára érettségi vizsgát tenni.
– Központilag kiadott követelmények alapján szerveződnek május-júniusban a pszichológia vizsgatárgy vizsgái, amelyből a 2014/2015. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában lehet először választható közismereti vizsgatárgyként érettségi vizsgát tenni.

 

 

Az előző évek vizsgaidőszakainak eredményei azt igazolják, hogy a kétszintű vizsgarendszer a vizsgakövetelmények és vizsgafeladatok pontos tartalmi és formai szabályozása, valamint a szakmai előkészítésben alkalmazott eljárásai révén képes arra, hogy vizsgaidőszakról vizsgaidőszakra gyakorlatilag azonos követelményeket támasszon az egyes vizsgatárgyakból az érettségizőkkel szemben. Ez a vizsgarendszer kiszámíthatósága, szakmai stabilitása, a felsőoktatási felvételit meghatározó szerepe miatt továbbra is alapvetően fontos követelmény.

 

 

A 2015. évi május–júniusi érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján a www.oktatas.hu oldalon a Köznevelés/Érettségi vizsgák/Aktuális vizsgaidőszak: 2015. május-június menüpontban.

(Forrás: Edupress)

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet