Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Több mint háromszáz hallgató vehet részt a Makovecz Imre felsőoktatási együttműködési programban

Meghaladhatja a háromszázat a Makovecz Imre felsőoktatási együttműködési programban részt vevő hallgatók száma, a pontos részvételi adatok jövő nyárra derülnek ki – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

 

 

Rétvári Bence arra a kérdésre, hányan vesznek részt a Makovecz Imre Kárpát-medencei felsőoktatási együttműködési programban, és mit tesznek annak népszerűsítéséért, azt írta: a Makovecz-ösztöndíj “egyfajta Kárpát-medencei Erasmus-ösztöndíjként” az egységes Kárpát-medencei oktatási tér kialakítását kívánja elősegíteni.

 

A programban határon túli magyarok tanulhatnak Magyarországon vagy más határon túli felsőoktatási intézményben, míg magyarországi diákok határon túli intézményekben folytathatnak tanulmányokat, ösztöndíjjal támogatva – részletezte az államtitkár a parlament honlapján megjelent írásban.

 

A Makovecz-ösztöndíj “új lehetőséget nyit” minden, a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló diáknak, hogy “tanulmányai egy részét más nemzetrész egyetemén folytassa, megismerve ezzel az ottani magyarság életét is”.

 

A Makovecz-ösztöndíjban a külhoni felsőoktatási intézmények úgynevezett programgazdaként vesznek részt. A programgazdákkal az Emmi támogatási megállapodást kötött az államháztartási és a határon túli támogatások szabályozásáról szóló jogszabályoknak megfelelően az ösztöndíjhoz szükséges forrás átadásáról, a tervezett forrásokat átutalták. A források felhasználásának határideje jövő év június 30-a, a programban részt vevő külhoni felsőoktatási intézmények ütemezhetik a hallgatók fogadását a 2016-2017-es tanévben. Az intézmények “részbeszámolásra nem kötelezettek”, pontos hallgatói részvételi adatok ennek megfelelően még nincsenek.
 

Rétvári Bence felidézte: a programba bevont külhoni intézményekkel folyamatosan egyeztetnek a program végrehajtásáról. Ennek során a november 29-én, Budapesten megrendezett Kárpát-medencei felsőoktatási kerekasztal ülésén a Makovecz-ösztöndíjban részt vevő külhoni egyetemek és főiskolák jelezték, hogy várhatóan teljes mértékben felhasználják a rendelkezésükre bocsátott forrásokat.

 

A külhoni felsőoktatási intézmények egymás között, illetve a magyarországi államilag elismert felsőoktatási intézményekkel alakíthatnak ki intézményközi, részvételről szóló együttműködéseket, azaz fogadhatnak és küldhetnek hallgatókat. A programgazda intézmény és a partnerintézményei a náluk jelentkező hallgatók közül választják ki a küldeni és fogadni kívánt hallgatókat.

 

 

Forrás: MTI

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet