Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Tanulj európaiul és láss világot! Tízezren az Erasmus+ programban

Az Erasmus+ program keretében 230 oktatási és képzési területen  megvalósuló mobilitási projekt elindítása kapott támogatást Magyarországon. A pályázatok szakmai bírálata alapján 2015-ben több mint 9900-an szerezhetnek nemzetközi tapasztalatot a program által nyújtott 21,32 millió euró (6,6 milliárd forint) támogatásból.

 

Az Erasmus+ a legjelentősebb, nemzetközi együttműködéseket támogató európai uniós program. Olyan EU-s célkitűzésekhez ad támogatást, amelyek a hazánkban is jelenlévő problémák megoldását is elősegíthetik. Ilyen például az ifjúsági munkanélküliség elleni küzdelem, a mindennapi életben való boldoguláshoz szükséges készségek oktatása az iskolákban vagy a hátrányos helyzetűek képzésének elősegítése. A program fő célkitűzése, hogy ösztönözze a foglalkoztathatóságot és ezáltal hozzájáruljon Európa versenyképességének növeléséhez.

 

 

Az Erasmus+ program oktatási és képzési tevékenységeit Magyarországon a Tempus Közalapítvány koordinálja. A köznevelési, szakképzési, felnőtt tanulást segítő és felsőoktatási intézmények háromféle tevékenységre pályázhatnak: mobilitásokra, stratégiai partnerségekre, illetve szakpolitikai reformfolyamatokat támogató projektek megvalósítására. A most közzétett adatok a mobilitási pályázattípusban elért eredményeket mutatják.

 

 

A pedagógusok tapasztalatszerzését is támogatják
A köznevelési mobilitási projektekben óvodák, általános iskolák, középiskolák és kollégiumok munkatársai utazhatnak külföldi tanulmányútra, képzésre, vagy taníthatnak egy-egy európai partneriskolában. Országszerte 48 intézményből 375-en élhetnek idén a lehetőséggel, melynek keretében elsősorban az Egyesült Királyságba és Németországba utaznak tanárok, intézményvezetők, illetve köznevelési intézmények munkatársai. (Diákok mobilitására a stratégiai együttműködések pályázattípusban van mód. 2014-ben ennek keretében 1300 diák és további csaknem 1000 pedagógus támogatása valósult meg.)

 

 

A szakképzés területén szakmai alapképzésben részt vevő tanulók külföldi szakmai gyakorlatára, valamint szakképzésben dolgozó oktatók, illetve szakemberek külföldi tanulmányúton való részvételére lehet pályázni. A 2015-ben rendelkezésre álló 5,9 millió euróból 104 szakképző iskola, civil szervezet, vállalat és kamara pályázatát támogatták, ami 2300 tanuló, valamint 540 oktató és szakképzési területen dolgozó szakértő szakmai fejlődését teszi lehetővé. Legtöbben német, olasz vagy spanyol partnerekkel működnek együtt.

 

 

Az Erasmus+ program legjelentősebb hányadát a felsőoktatási mobilitás teszi ki. Idén 47 egyetem és főiskola 12,12 millió euróból valósíthatja meg hallgatók, valamint oktatók és munkatársak uniós tapasztalatszerzését. Ez várhatóan 4100-nál is több hallgató külföldi részképzését, illetve szakmai gyakorlatát, valamint közel 1500 oktatói és személyzeti mobilitást jelent.

Kínában, Oroszországban vagy az amerikai kontinensen is lehet tanulni

Újdonság, hogy a felsőoktatásban 2015-től Európán kívüli országokkal való együttműködésre is lehet pályázni, így ez év őszétől többek között Kínában, Oroszországban vagy az amerikai kontinensen is tanulhatnak magyar hallgatók az Erasmus+ program keretében, illetve ezekből az országokból is érkezhetnek hallgatók. A rendelkezésre álló 2,28 millió eurós forrásból 20 magyar felsőoktatási intézmény összesen közel 700 kifelé és befelé irányuló hallgatói, oktatói és személyzeti mobilitást valósíthat meg.

 

 

A felnőtt tanulási projektekben külföldi kurzusokon, tréningeken való részvételre, oktatási-képzési tevékenységekre, illetve úgynevezett job-shadowingra (munkahelyi látogatásra) pályáztak alapítványok, civil társadalmi szervezetek és felnőtt tanulással foglalkozó vállalkozások, intézmények. Közülük 10 projektben 75 fő tapasztalatszerzését támogatják 2015-ben, mintegy 137 ezer euróból.

 

 

Ezekben a projektekben kiemelkedő szerepe van annak, hogy a nemzetközi környezetben megélt tapasztalatok szemléletformáló hatással bírnak. Nagymértékben fejlesztik a nyelvtudást, hozzájárulnak a résztvevők személyiségfejlődéséhez, valamint segítik a pedagógusok módszertani megújulását és új eszközök, technológiák megismerését a legkülönbözőbb területeken. Nem elhanyagolható szempont, hogy a külföldön megszerzett tudás és tapasztalat itthon továbbadható, ezáltal pedig a résztvevők nem csak munkaerő-piaci előnyre tehetnek szert, hanem azt is segítik, hogy az iskolák és a velük együttműködő intézmények bekerüljenek az európai vérkeringésbe. Ennek köszönhető az Erasmus+ program óriási népszerűsége Európában.

 

 

( Forrás: Edupress)

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet