Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Súlyos problémák terhelik az oktatást az EU-ban

Navracsics Tibor szerint nincs olyan európai uniós ország, ahol ne terhelnék súlyos problémák az oktatást.

 

Az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa erről a Párbeszéd a polgárokkal uniós programsorozat keretében Debrecenben rendezett fórumon beszélt.

 

Állítása alátámasztására összeurópai problémának nevezte, hogy az európai gazdasági válság következtében felvetődik: vajon az oktatási intézmények biztosan azt a tudást adják-e meg, amire a leginkább szükség van a munkaerőpiacon?

 

Az elmúlt években gyors változások történtek: korábban állandónak tekintett tudáskészség avul el, miközben addig nem ismertek válnak kulcsfontosságúvá – magyarázta példaként említve, hogy 20 éve a számítógépes programozás még az informatikusok problémája volt, ma már az írástudás mellett a digitális írástudást is tanítani kellene.

 

Navracsics Tibor a másik súlyos problémának nevezte, hogy a nyugat-európai terrortámadásokat olyanok követték el, akik egy-két generáció óta ott élnek, mégis terrortámadásokat hajtottak végre saját honfitársaik ellen. Ez felveti a kérdést, vajon az Európai Unión belüli oktatási rendszerek hatékonyan tanítják-e az adott kultúrát, ahol az emberek élnek – jegyezte meg a biztos.

 

Navracsics Tibor fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság ösztönözze, segítse az átjárhatóságot az oktatási rendszerek között, segítse a tapasztalatcserét, egymás kölcsönös megismerését.

 

Beszélt arról is, hogy az általa képviselt területek elsődlegesen nemzeti hatáskörben vannak, de a bizottságnak is van szerepe az európai perspektíva közvetítésében. Mind az oktatás, mind a kultúra területén számos olyan európai program van, amely segíti az európai polgárok közötti kapcsolatok erősítését – tette hozzá a magyar uniós biztos.

 

Kiemelte ezek közül az egyetemisták jól működő mobilitási programját, az Erasmus kettőt, amely fiatalokat hoz egymáshoz közel. E területen megjelent egy új fogalom: az “erasmus-generáció”, akik között nagyobb az egymás iránti bizalom, nyitottság jellemzi őket, nyelveket beszélnek, s nagyobb az esélyük, hogy jobban jövedelmező, kvalifikáltabb munkát találjanak.

 

Navracsics Tibor jelezte: az EU-ban négymillió fiatal van munka nélkül, miközben kétmillió informatikai munkahely betöltetlen, mert nincs elég szakképzett munkaerő.

 

Beszélt a biztos a Kreatív Európa programról, amely az alkotók szerepét, mobilitását erősíti és az iskolai testvérkapcsolatokról, illetve a pedagógusok együttműködéséről, amelyben 300 ezer pedagógus érintett az unióban.

 

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet