Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Raabe áprilisi hírlevél

 

ÚJDONSÁG! – A biztonságos munkakörnyezet megteremtése koronavírus-járvány alatt

Az alábbiakban részletet közlünk Sárközi Gabriella: A biztonságos munkakörnyezet megteremtése koronavírus-járvány alatt című cikkéből ( megjelenik: Joggyakorlat a közoktatásban, 2020 április). Az “Adatkezelés járvány esetén” című dokumentumok már elérhetők a Dokumentumtárban óvodák és iskolák részére is!

 

Tovább >>

 

 

 

 

ÚJDONSÁG! – Atipikus gyermek az osztályban –Pillantson bele a kiadványba egy háromrészes cikksorozat segítségével!

Képet adunk a kiadvány tartalmáról, a harmadik levélben elküldött óravázlat pedig bemutatja, hogy a sorozatban található gyakorlati segítséget hogyan és milyen hatékonyan lesz képes bevetni tanóráin.

 

Tovább >>

 

 

 

 

 

ÚJDONSÁG! – Közoktatás, szakképzés: Jár-e díjazás rendkívüli szünet elrendelése esetén?

Milyen kötelezettsége van a munkáltatónak a járvány idején? Mely esetekben lehet és kell mentesíteni a munkavállalókat a munka alól? Mikor járhat betegszabadság és táppénz? Dr. Selmeciné dr. Csordás Mária írása.

 

Tovább >>

 

 

 

 

A munkajog aktuális kérdései a köznevelési intézményekben – online konferencia

Több dolog is változott az elmúlt időszakban a munkajog kapcsán. Megjelent a nagyszülői GYED, egyre több közalkalmazottból válik munkavállaló (elsősorban a szakképző intézményekben). Többek között ezekről is beszél majd rendezvényünk előadója, Dr. Gáspárné Dr. Szokol Márta.

 

Tovább >>

 

ÚJDONSÁG! – Szülői mediáció az okoseszköz-használatban

A szülői mediáció a szülők felelősségvállalását jelenti gyermekük médiahasználatának terén: idetartozik a tartalom szelektálása, az eszközhasználati idő korlátozása, a minőségi műsorok, honlapok, játékok preferálása és a példamutatás.

 

Tovább >>

 

 

 

 

ÚJDONSÁG! – Óvodai felvételi – Mit tehet a szülő, ha a körzetes óvoda elutasítja a gyermek felvételét?

Ebben az esetben az óvodai döntés ellen a köznevelésről szóló törvény 37–38. §-ai alapján jogorvoslati eljárást kell kezdeményezni. A vonatkozó előírások szerint az óvoda döntése ellen a szülő – a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül – a gyermek érdekében eljárást indíthat. A kérelmet a fenntartóhoz kell benyújtani, amely másodfokú döntést döntést hoz az ügyben.

 

Tovább >>

 

 

 

ÚJDONSÁG! – Fejlesztő eszközök, játékok készítése a tanulási képességek fejlesztéséhez

A pedagógiai eljárások egyik lényeges pontja az eszközhasználat. A fejlesztendő gyerekek és nehézségeik sokfélesége, eltérő szintjei arra ösztönöznek a tervezőmunkában, hogy minél érdekesebb, változatosabb, hatékonyabb fejlesztő eszközöket, játékokat alkalmazzunk a ránk bízott tanulók érdeklődésének felkeltéséhez, fenntartásához, képességeik fejlesztésében minél jobb eredmények eléréséhez.

 

Tovább >>

 

 

 

A kötelező továbbképzés

Annak a pedagógusnak, aki a nevelő és oktató munkáját több mint hét éve ugyanazzal az iskolai végzettséggel és szakképzettséggel látja el, olyan továbbképzésben kell részt vennie, amely hozzájárul az adott pedagógus szakképzettséghez kapcsolódó alapképzésben megszerzett ismeretek és jártasság megújításához, kiegészítéséhez.

 

Tovább >>

 

 

 

 

 

Az új kompetencia: környezeti nevelésről 2020-ban

Az új kompetencia a 2019-es eljárásokban még nem szerepelt, nem jelent meg sem a portfólió, sem a látogatott órák értékelése során. A 2020-as eljárásokhoz most készülő portfóliókban azonban már be kell mutatni. Ez lett a 7. számú kompetencia.

 

Tovább >>

 

 

 

 

A dackorszakról és a mindennapi életről

Az éntudat kialakulásához köthető „dackorszak” sok kellemetlen helyzetet eredményezhet a szülők számára: a kicsi a boltban vagy útközben ezt vagy azt követel, ordít, és akár földhöz vágja magát, ha úgy érzi, nem kaphatja vagy teheti meg, amit szeretne. Ezeknek a helyzeteknek a feloldásában a legfontosabb a nyugalom: a sajátunk megőrzése és a gyermek nyugalmának helyreállítása.

 

Tovább >>

 

 

 

ÚJDONSÁG! – Online segítség a tanuláshoz, tanításhoz féláron

A Raabe online tanfolyamai segítenek a digitális felületek használatának megismerésében, ötleteket adnak a digitális tanórákhoz (kifejezetten a programozás terén). Minden olyan tanfolyamunkat féláron kínáljuk, amelyet felhasználhat a megváltozott munkafolyamatok egyszerűbb ellátásához.

 

Tovább >>

 

 

 

 

Élménypedagógiai játékok

Mind a családban, mind az oktatási intézményekben arra kell törekedni, hogy a gyermeknek – és később a felnőttnek – természetes igénye legyen a mozgás és a testedzés. Erre az igényre tudatosan kell nevelni a fiatalokat. A mozgás megszerettetésének egyik leghatékonyabb eszköze a mozgásos játék. Szerzőnk kommunikációs készséget fejlesztő játékokat, feladatokat mutat be cikkében.

 

Tovább >>

 

 

 

Cukorbeteg gyermek nevelése-oktatása

A diabéteszes gyermek ellátása során olyan feladatok merülnek fel, amelyek részben túlmutatnak a köznevelés feladat- és hatáskörén. A hatályos magyar jog alapján a pedagógusok nem kötelezhetők egészségügyi tevékenység körébe tartozó műveletek végzésére, iskolaorvos, védőnő azonban nem áll minden köznevelési intézményben folyamatosan rendelkezésre. Mi a teendő akkor, ha a nevelési-oktatási intézmény kötelezettségének megfelelően felveszi a tartósan beteg gyermeket? Mire kötelezhető az iskola, és mire a szülő? Cikkünk szakértő szerzője részletesen ismerteti a jogszabályi környezetet, és gyakorlati tanácsokkal is szolgál.

Tovább >>

 

 

 

 

 

 

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet