logo

"A madárbarát Magyarországért!"

Rólunk

Az MME A madárbarát Magyarországért!

A Magyar Madártani Egyesületet (MME) 1974-ben hozta létre 200 alapító tag, a Természetvédelmi kiegészítés a nevünkbe csak később, 1990-ben került be. Az MME hazánk, és Közép-Kelet-Európa legnagyobb, 8.000 tagot számláló, politikától független társadalmi szervezete.


A dürgő túzok kakas az MME jelkép madara, a logónkban stilizáltan ez a madár látható. (Fotó: Motkó Béla).


A dürgő túzok kakas az MME jelkép madara, a logónkban stilizáltan ez a madár látható (Fotó: Motkó Béla).
Célunk a madarak védelmével hozzájárulni az emberi életminőség és a biológiai sokféleség megőrzéséhez Magyarországon. Ennek érdekében együttműködünk a lakossággal, az önkormányzatokkal, a gazdálkodókkal és az állami természetvédelemmel. Önkénteseinkkel kutatásokat, védelmi akciókat hajtunk végre, ismeretterjesztő előadásokat, táborokat rendezünk, kiadványokat jelentetünk meg.

Országos lefedettség
Az MME tagjai 31 területi, és több szakmai munkacsoport és szakosztály keretében tevékenykednek országszerte. Minden megyében működik legalább egy helyi csoportunk, központi szervezésű programjainkkal az ország minden területét jelen vagyunk.

Szerteágazó tevékenységek
Egyesületünk a legfontosabb célt, az ország természeti értékeinek megőrzését két fő tevékenységi kör: a természetvédelmi kutatások és a társadalmi szintű partnerség keretében szervezi. Természetvédelmi munkánkban faj- és élőhelyvédelmi, monitoring és madárgyűrűző akciókat szervezünk. A társadalmi szintű partnerség legfontosabb elemei: a környezeti nevelési programok, a napi madárvédelmi jellegű Madárbarát kert program és a közösségi rendezvények.

Fiatalok, családok, idősek egy közösségben
Az MME erejét és hatékonyságát a sokszínűség adja. Tagjaink között képviselteti magát az ország teljes lakosságának minden rétege, különösen büszkék vagyunk arra, hogy tagságunk 50%-át a gyerekek és a nyugdíjasok alkotják, és az egyik legkedveltebb tagsági forma a családi.

Közhasznú
Az MME közhasznú civil szervezet, tehát támogatóink az érvényben levő szabályozások szerint írhatják jóvá a felajánlott összeget az adóbevallás során.

Nemzetközi kapcsolatok
Az MME a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International magyarországi partnere. A BirdLife International - amelyet 1922-ben Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (ICBP) néven alapult meg - a legrégebbi nemzetközi természetvédelmi szervezet, több milliós tagsággal rendelkezik. Kiemelkedően jó kapcsolatot ápolunk a kelet- és közép-európai tagszervezetekkel, valamint a svájci, német és angol egyesületekkel.

Az MME működése
Az egyesület a működését politikamentesen, demokratikus alapokon szervezi. Ezt alátámasztja szervezeti felépítése és azon alapdokumentumok megalkotása (alapszabály, középtávú munkaterv, természetvédelmi célkitűzések, szervezeti és működési szabályzat), melyek garanciát nyújtanak a pozitív értékrendek mentén szerveződő munkánk hosszú távú ellátásához. A széleskörű természetvédelmi tevékenységek, a tagság nyilvántartása, tájékoztatása, a szemléletformálás területén vállalt küldetésünk csak jól szervezett, sokrétűen képzett, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkatársakkal lehetséges. Egyesületünk önkéntesei, tisztségviselői, fizetett alkalmazottjai, a lakossággal való együttműködésünk évtizedek óta bizonyítja, hogy csakis összefogással lehet elérni közös, országjobbító céljainkat.

Az egyesület legfőbb szerve a Közgyűlés, amely jogosult minden, az egyesületet érintő kérdésben dönteni.

Az egyesület legmagasabb szintű választott testülete az Elnökség, mely a közgyűlések közötti időszakban az egyesület elvi irányításáért felelős, és irányító tevékenységét a központi iroda főállású, hivatásos stábján keresztül fejti ki.

Az egyesület arra törekszik, hogy legalább megyénként, esetleg jelentősebb tájegységenként egy-egy aktív csoportot, illetve az ezeket szervező regionális irodákat működtessen, melyek közös természetvédelmi és szemléletformáló céljaink megvalósítását decentralizáltan segítik.

A különböző szakterületek szakmai munkájának szervezését és fejlesztését szakosztályok és munkacsoportok segítik.

Az MME központi irodája főfoglalkozású dolgozókból áll, irányításukat az ügyvezető igazgató, és az alá rendelt társadalmi kapcsolatok, természetvédelmi és gazdasági igazgató végzi. A központi iroda feladatai:

 • Az egyesület alaptevékenységének (tagság, csoportok, szakosztályok) és képviseletének biztosítása.
 • Egyesületi munka és a védelmi tevékenység gazdasági hátterének biztosítása.
 • Az egyesületi programok (védelmi, monitoring, szemléletformáló) hátterének biztosítása.
 • A helyi csoportok és a szakosztályok munkájának segítése, koordinálása.
 • Az MME stratégiájának megvalósítása.
Eredményeinket nagymértékben annak köszönhetjük, hogy széles társadalmi háttérrel rendelkezünk. Kérjük, támogassa Ön is a Madárvédelmet, legyen egyesületünk tagja!

Önt is várja a Madárbarát kert program!

Lehet-e élni madarak közelsége nélkül? Természetesen lehet, de sokan úgy gondoljuk, hogy velük együtt jobb. Szerencsére sok madárfaj követ bennünket még a nagyvárosok központjába is, egy kiskert pedig valóságos városi vadonná alakítható.

Miért fontos, hogy többen legyünk?
Azért, mert a döntéshozók meggyőzésében a szakmai mellett a társadalmi támogatottság számokkal mérhető és igazolható érvei is fontosak. Ma az MME azt tudja mondani, hogy közel 10.000 tagja és több mint feleannyi regisztrált Madárbarát kert program aktivistája van országszerte. Minél magasabbak ezek a számok, annál hatékonyabban tudjuk az emberek és a természetvédelem érdekeit a gazdaságközpontú döntésekkel szemben érvényesíteni.

Bárhol alkalmazható egyszerű módszerek
A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.


A Madárbarát kert program legalább olyan mértékben szól az emberekről,
mint a madarakról, hiszen a jelenlétük nem csak hasznos, de rengeteg
élményt is kínál (Vidó: Orbán Zoltán - további Madárbarát kert
felvéterlek az MME YouTube csatornáján láthatóak).2016 márciusában az elmenyvilag.com kamerája is meglátogatta az MME Madárbarát
kert programját (Felvétel: elmenyvilag.hu)


Elismerő cím és tábla
Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.


Madárbarát kert alprogram elismerő táblája garázskapun (Fotó: Orbán Zoltán).


Bárki csatlakozhat!
A Madárbarát kert programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Soha nem késő elkezdeni!
A Madárbarát kert program egyik legfontosabb jellemzője, hogy soha nem késő belevágni! Tehát az évnek nincs egyetlen olyan napja sem, amikor ne tudnánk elindítani új, vagy bővíteni már meglévő madárbarát kertünket.

Regisztráció
A Madárbarát kert programba bekapcsolódni az elektronikus regisztrációs űrlap kitöltésével, a regisztrációs csomag valamelyikének a megvásárlásával lehet.

Alapcsomag (6 000 Ft) tartalma:
Jelentőlap
Madárbarát kert kalendárium
Tűzzománc kitűző
Madárhang CD
Fa tolltartó
Kiadványok


Közepes csomag (8 000 Ft) tartalma:
Jelentőlap
"B" típusú madárodú
Madárbarát kert kalendárium
Tűzzománc kitűző
Madárhang CD
Fa tolltartó
Kiadványok


Haladó csomag (9 500 Ft) tartalma:
Jelentőlap
Odúlakó madaraink védelme című könyv,
"B" típusú madárodú
Madárbarát kert kalendárium
Tűzzománc kitűző
Madárhang CD
Fa tolltartó
Kiadványok

Szuper csomag (11 500 Ft) tartalma:
Jelentőlap
Madárbarátok könyve
"B" típusú madárodú
Madárbarát kert kalendárium
Tűzzománc kitűző
Madárhang CD
Fa tolltartó
Kiadványok

A regisztrációs csomagok ára tartalmazza a postaköltséget, a jelentőlap visszaküldése után odaítélhető Madárbarát kert táblát és ennek postaköltségét is.

A programba belépni a bolti nyitvatartási időben (kedd-szerda 10-16 h között) az MME boltban is lehet.

Regisztráció ajándékozása
A Madárbarát kert programban való részvétel ideális ajándék madárkedvelő, a madárvédelem ügyére nyitott rokonoknak, barátoknak név- és születésnapra, karácsonyra, egyéb alkalomra, mivel ezzel nem pusztán tárgyi eszközöket, de évekig tartó élményt ajándékozhatunk! Ezt az is elősegíti, hogy Madárbarát kert program a legkülönbözőbb lakó és munkahelyi környezetben élő és dolgozó emberek számára kínál madárvédelmi megoldásokat.

A program regisztráció ajándékozásának menete megegyezik a saját célú Madárbarát kert regisztrációval, a különbség csak annyi, hogy ajándékozás esetében az elektronikus regisztrációs űrlapot (lásd később) az ajándékozó tölti ki a megajándékozott nevére és címére. Nagyon fontos, hogy ehhez rendelkezzen a megajándékozottnak a regisztrációs űrlapon kért összes szükséges adatával, és jelölje be a választott tevékenységi kört is.

Amint azt látni fogja, az elektronikus regisztrációs űrlap több név és cím adatmezőt tartalmaz. Regisztráció ajándékozása esetén, kérjük, a megajándékozni kívánt személy nevét, címét és adatait töltse fel az első, a "Program részvételi adatok"-hoz. Amennyiben a kiválasztott regisztrációs csomagot Ön szeretné átadni, kérjük, a Postázási cím mezőket a saját adataival legyen kedves kitölteni, így a csomagot Ön kapja kézhez.

Az MME működése
Az egyesület a működését politikamentesen, demokratikus alapokon szervezi. Ezt alátámasztja szervezeti felépítése és azon alapdokumentumok megalkotása (alapszabály, középtávú munkaterv, természetvédelmi célkitűzések, szervezeti és működési szabályzat), melyek garanciát nyújtanak a pozitív értékrendek mentén szerveződő munkánk hosszú távú ellátásához. A széleskörű természetvédelmi tevékenységek, a tagság nyilvántartása, tájékoztatása, a szemléletformálás területén vállalt küldetésünk csak jól szervezett, sokrétűen képzett, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkatársakkal lehetséges. Egyesületünk önkéntesei, tisztségviselői, fizetett alkalmazottjai, a lakossággal való együttműködésünk évtizedek óta bizonyítja, hogy csakis összefogással lehet elérni közös, országjobbító céljainkat.

Az egyesület legfőbb szerve a Közgyűlés, amely jogosult minden, az egyesületet érintő kérdésben dönteni.

Az egyesület legmagasabb szintű választott testülete az Elnökség, mely a közgyűlések közötti időszakban az egyesület elvi irányításáért felelős, és irányító tevékenységét a központi iroda főállású, hivatásos stábján keresztül fejti ki.

Az egyesület arra törekszik, hogy legalább megyénként, esetleg jelentősebb tájegységenként egy-egy aktív csoportot, illetve az ezeket szervező regionális irodákat működtessen, melyek közös természetvédelmi és szemléletformáló céljaink megvalósítását decentralizáltan segítik.

A különböző szakterületek szakmai munkájának szervezését és fejlesztését szakosztályok és munkacsoportok segítik.

Az MME központi irodája főfoglalkozású dolgozókból áll, irányításukat az ügyvezető igazgató, és az alá rendelt társadalmi kapcsolatok, természetvédelmi és gazdasági igazgató végzi. A központi iroda feladatai:

 • Az egyesület alaptevékenységének (tagság, csoportok, szakosztályok) és képviseletének biztosítása.
 • Egyesületi munka és a védelmi tevékenység gazdasági hátterének biztosítása.
 • Az egyesületi programok (védelmi, monitoring, szemléletformáló) hátterének biztosítása.
 • A helyi csoportok és a szakosztályok munkájának segítése, koordinálása.
 • Az MME stratégiájának megvalósítása.
Eredményeinket nagymértékben annak köszönhetjük, hogy széles társadalmi háttérrel rendelkezünk. Kérjük, támogassa Ön is a Madárvédelmet, legyen egyesületünk tagja!
"... és képzeld, ekkora madarat láttam!" (Fotó: Orbán Zoltán)

Madarász suli


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zöld szervezetként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekben már iskolás, sőt óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet. Ezen területen a pedagógusok által végzett munka döntő fontosságú a jövő nemzedék életében, környezetéhez való hozzáállásában.

Az MME ezért szeretné segíteni a pedagógusok munkáját ezen a téren.


Az iskolai foglalkozások kapcsán a gyerekekben ezernyi kérdés merül fel, és ezek megválaszolása sokszor nem könnyű feladat. A Madarász suli foglalkozások célja a gyerekek természetvédelmi ismeretanyagának bővítése mellett a terepi élmények megszerzése, élő kapcsolat kialakítása a természettel, a madarakkal.

A környezeti nevelést kiemelten kezelő zöld óvodákhoz hasonló kezdeményezéssel az iskolák is rendelkeznek. Az Ökoiskola cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság-pedagógia értékeit. A Madarász suli programban részt vevő iskolák a tanári kar és a diákok hozzáállásának, az elvégzett infrastrukturális fejlesztéseknek (odúk, etetők, itatók) és a terepi programokban való részvételnek köszönhetően sok elemében „automatikusan” teljesítik az ökoiskolai kritériumrendszert.

Madarász suli program
A foglalkozások szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak.

Tantermi órák - 45 perc

Projektoros vetítések, a témához kapcsolódó bemutató anyagokkal kiegészítve. Az eszközöket a vetítővászon kivételével biztosítjuk.
 1. "Madárbarát iskolakert". A madárbarát kert ismérvei, növényfajok, madáretetés, madáritatás, odúkihelyezés és egyéb madárvédelmi teendők.
 2. "A madarak érzékszervei"
 3. "Hogyan tudok ÉN segíteni a madár- és természetvédelemben?" Az MME önkéntesprogramja.
 4. "A madarak vonulása"
Gyakorlati (terepi) foglalkozások - 45 perc
 1. "Madárgyűrűzési-bemutató". A madárgyűrűzés elmélete és gyakorlata.
 2. "Játékos madárismereti feladatok". Hangfelismerés, tollfelismerés, szárnyas-tár, totó, puzzle.
 3. "A mi iskolánk körül élő madarak"
 4. "Madarászat egy közeli erdőben"
Természetismereti szakkörökön, zöld jeles napokon, projektheteken a fenti témákon kívül egyedileg egyeztetett témák is kérhetőek. A helyszínt szintén egyedileg lehet egyeztetni.

A foglalkozás díja: 11.000 Ft/alkalom/osztály; a szolgáltatás Áfa-mentes.

Ha valamely iskola elnyerte már a Madárbarát Iskola címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor 5 % kedvezményt kap a foglalkozások díjából.

A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra vagy 1 osztályra értendőek. Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.

Lehetőség van egész iskolát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is jeles zöld napokhoz kapcsolódóan.

További információ: mme@mme.hu

Az iskolák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME tagsági formája. Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12 000 Ft) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. További együttműködésre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, amelynek feltétele a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését (további információ árainkról itt) követően madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés). További információ a Madárbarát kert programról itt kérhető.
Azzal, hogy a madárbarát iskolafejlesztés segíti az iskolákat az Ökoiskola hálózatba történő csatlakozáshoz, a madarász sulik előtt hazai és Európai Uniós pályázatok is megnyílhatnak. Ezekből finanszírozni lehet a Madárbarát kert program szükséges beruházásait (regisztrációs díj, a madárvédelmi eszközök beszerzése), a monitoring és madárgyűrűzési munkában való részvétel technikai eszközeit (távcsövek, teleszkópok, határozók, sátrak stb.) és az utazás költségeit.Madárgyűrűzés és madárvonulás-kutatás


A Madárgyűrűzési Központ a hazai madárgyűrűzés szakmai irányító szervezete. Az egyesületi tag gyűrűzőket az MME Gyűrűző és Vonuláskutató Szakosztálya tömöríti.

A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, ami a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével - sok más igen hasznos eredmény mellett - megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát.
A standardizált módszereken alapuló mintavételezés során megfogott, megjelölt és visszafogott madarak adatainak felhasználásával nyert eredmények a költőállományok olyan jellemzőire engednek következtetni (pl. túlélési valószínűségek, a teljes élettartamra vonatkozó reprodukciós siker), amelyek szükségesek a populációváltozások hátterében húzódó okok felderítéséhez.

A vizsgázott madárgyűrűzők legtöbbször önkéntes madarászok, természetvédelmi szakemberek vagy kutatók.

A hazai Madárgyűrűzési Központ jelenleg 312 madárgyűrűzőt regisztrál, akik évente hozzávetőlegesen 200 ezer madarat gyűrűznek. Ennek jelentős részét a hazai madárgyűrűző állomásokon és tudományos vagy természetvédelmi projektek keretén belül gyűrűzik. A jelölés során az egyes madárfajok csüdméreteinek megfelelő, "BUDAPEST" feliratú, sorszámozott fémgyűrűket használnak, amelyeket a Madárgyűrűzési Központ ad ki. Magyarországon a madárjelölési tevékenységet és a Madárgyűrűzési Központot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatja.


Madárgyűrűk (Madárgyűrűzési Központ archívuma)


A vonuló madarak szabadon keresztezik az országhatárokat, így a madárgyűrűzés alkalmazása is csak nemzetközi összefogás segítségével lehetséges. Európában ezt az együttműködést az 1963-ban, Párizsban, az európai madárgyűrűzési központok által alapított EURING (European Union for Bird Ringing) biztosítja.

Amennyiben gyűrűs madarat, madártetemet, jelölőgyűrűt talál, fém- vagy színes gyűrűs madarat észlel, értesítse a Madárgyűrűzési Központot! A megkerülési adat beépül a hazai madárgyűrűzési adatbankba, és a Központ munkatársai a feldolgozás után elküldik Önnek a gyűrűzési és megkerülési adatokat egy válaszlevélben. A szükséges információk:

 • a gyűrű pontos felirata és száma (lehetőség szerint a gyűrűt be kell küldeni a Madárgyűrűzési Központba)
 • madárfaj (ha megállapítható)
 • a megtalálás vagy a megfigyelés helye (pontos hely vagy a legközelebbi település neve)
 • a megtalálás dátuma (pontosan, vagy ha ez nem ismert, megközelítő jelleggel pl.: 2007. nyár)
 • a megkerülés körülményei (pl.: üvegnek ütközött, macska fogta meg, autó ütötte el, a gyűrűszám a madár befogása nélkül lett leolvasva stb.)
 • a madár vagy tetem állapota (pl.: friss tetem, régi tetem, csak a gyűrű került meg stb.)
 • a bejelentő neve és elérhetősége
Ezek az adatok online módon is kitölthetőek a www.ring.ac honlapon.


Ökörszem függönyhálóban (Fotó: Halpern Bálint).


A Madárgyűrűzési Központ címe

Budapest 1121 Költő u. 21.
Telefon: +36-1-275-6247
Fax: +36-1-275-6267
E-mail: ringers@mme.huMadarász táborok országszerte


Az MME helyi csoportjai, tagjai és aktivistái országos tábori hálózatot működtetnek évtizedek óta. A táborok többségében madárgyűrűzés folyik, elsősorban a nyári és téli vakáció időszakában, de a legnagyobb központokban - a madárgyűrűző állomásokon - egész évben.

A táborok és a madárgyűrűző állomások rendkívül izgalmas, sehol másutt meg nem tapasztalható élményeket kínálnak a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt - legyen szó akár egy napos látogatásról, akár több napos részvételről. A madármegfigyelés, a kézbe fogható madarak, a természetközeli életmód, a közösségi élmények és az esti tábortűz nemcsak életre szóló emléket jelentenek, de sok gyereket a természetvédelmi, biológus, ökológus vagy agrár pályára irányítanak.

Mindenkit szeretettel várunk!
A madarász táborok nemcsak kutatási helyszínek, az itt folyó munka másik fontos célja az ismeretterjesztés, utánpótlásképzés (felnőtteké is!), ezért bárki, bárminemű madártani, természetjáró, táborozási ismeretek nélkül is jelentkezhet.

Milyen munka zajlik a táborainkban?
Táboraink többségében a tudományos célú madárbefogás és -gyűrűzés képezi a központi tevékenységet (részletesen a madárgyűrűzésről >>). Emellett sok helyen folyik távcsöves madármegfigyelés (faunisztika), botanizálás, de kirándulni is lehet. Az egyes táborok programjairól a tábori tájékoztatókban olvashatnak.

Ellátás és körülmények
A madárgyűrűző táborok - az itt folyó munka jellege - miatt szép természeti környezetben működnek, ahol sok esetben csak sátorban lehet lakni; így remek lehetőséget kínálnak a nomád jellegű élet néhány napos kipróbálására. A nagyobb madárgyűrűző állomások némelyikén korlátozott számban rendelkezésre állnak szobák és ágyak is. A táborokban a mindennapi élet alapfeltételei (hideg és meleg étkezés, mosakodás, zuhanyozás, WC) természetesen biztosítottak; a körülményekről az egyes táborok saját tájékoztatóiban olvashat, illetve a szervezőknél érdeklődhet.

Ki és miként vehet részt?
Első táborozó gyerekek felnőtt kísérő nélkül többnyire 14-16 éves kortól vehetnek részt a táborok munkájában. A gyerekek mellett természetesen felnőtteket is szeretettel várunk, a madarász táborok egyik legnagyszerűbb vonása, hogy gyerekek és felnőttek együtt és egymásért dolgoznak mind a kutatásban, mind a napi jólét megteremtésében és fenntartásában.

Mit vigyek magammal?
A madarász táborokba alapvetően ugyan azokat a felszereléseket kell magunkkal vinnünk, amit egy családi üdülésre is magunkkal vinnénk. A nomád életmód, a madárgyűrűzés és a madármegfigyelés miatt az alábbi extrákra lehet szükség (ezek military és hegymászó boltokban, részben az MME boltjában is beszerezhetők):

Nélkülözhetetlen táborozási specialitás:
 • hátizsák (vázas kialakítású, erős, tartós, kellően nagy [60-100 l-es] legyen)
 • hálózsák (lehetőleg +5 - 0 Co körüli komfortfokozatú kapucnis "múmiazsák")
 • polifoam derékalj (lehetőleg ne a legvékonyabb, legpuhább változatot válasszuk)
 • sátor (víz- és szélálló legyen, ami sajnos a 15.000 Ft alattiakról nem mondható el)
 • gumicsizma
 • esőruházat
 • fejlámpa (LED-es, vízálló, megbízható legyen; a legjobb a Petzl márka)
 • acél bögre (legalább 2,5, de inkább 5-9 dl-es)
 • tábori acél étkészlet (lehetőleg konzervnyitós tartóval)
 • tányér (ebből is legjobb a tábori acél változat)

Jól jöhet:
 • távcső (ha van; az MME boltban is beszerezhető)
 • terepi madárhatározó (az MME boltban is beszerezhető)
 • kézben tartott madarak határozója (az MME boltban szerezhető be)
Hol tájékozódhatom? A tárgyévi táborok folyamatosan aktualizált, frissített listáját megtalálja itt >> Mindenkinek jó táborozást kívánunk - találkozzunk a terepen!Fehér gólyák látványgyűrűzése – a gólya road show


Minden év júniusának közepén. A vakáció beköszöntének időszakában az MME munkatársai – immáron évtizedek óta – felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak. Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a gólyagyűrűzésekre hívjuk meg azokat a helyi lakosokat, az akár távolabbról is az eseményre érkező érdeklődőket, akik szeretnének testközelből találkozni egy gólyafiókával - így született meg a gólya road show.


Videó összeállítás egy gólya road show eseményről.


Miért gyűrűzzük a madarakat?
A madarak olyan rejtett életfolyamatainak, mint: a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás, az élőhelyválasztás vizsgálatához elengedhetetlen a madarak azonosíthatósága, amit különböző jelölési eszközökkel érünk el. Ezek közül a legszélesebb körben alkalmazottak – különösen a gólyák esetében – az alumínium és színes madárgyűrűk, de ma már lehetőség van akár műholdas adók felszerelésére is a közepes és nagytestű madarakra. A madárgyűrűzés kialakulásáról, több mint százéves hazai történetéről és módszertanáról részletesen olvashat a madárgyűrűzési oldalakon.
Tovább >>

Miért pont ilyenkor?
A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlet egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzzük meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.Letölthető anyagokAz MME kiemelten fontos feladatának tartja, hogy kézikönyvként és oktatási segédanyagként egyaránt alkalmazható, szabadon hozzáférhető, INGYENESEN LETÖLTHETŐ kiadványokkal is segítse az önkormányzatokat, szakembereket, közoktatási intézményeket.


Madárbarát kert program Power Point előadások


Az ötrészes, projektorral vetíthető, pdf. formátumú Power Point előadás ideális téma iskolai, szakköri, oktatóközponti, erdei iskolai foglalkozásokhoz:

 1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
 2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
 3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
 4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
 5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)Elérhetőségeink


MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET


KÖZPONTI IRODA
Cím: Budapest XII. kerület, Költő u. 21 (Jókai kert)
Postacím: 1536 Budapest, Pf. 283
GPS-koordináták: 47o29'51.80"É - 18o59'36.21"K
Hivatalos e-mail cím: mme@mme.hu
Tel.: 1/275-6247
Fax:1/275-6267
Adószám: 19001243-2-43
Számlaszám: 11712004-20011215


Szeretne értesülni híreinkről?
Iratkozzon fel hírlevelünkre alábbi gombra kattintva!


DEBRECENI TERÜLETI IRODA
Cím: 4025 Debrecen, Postakert u. 16., A épület, földszint 2.
Irodavezető: Veszelinov Ottó
E-mail: veszelinov.otto@mme.hu


BOLT
Cím: Budapest XII. kerület, Költő u. 21 (Jókai kert)
Postacím: 1536 Budapest, Pf. 283
GPS-koordináták: 47o29'51.80"É - 18o59'36.21"K
Boltvezető: Ács László
E-mail: mmebolt@mme.hu
Mobil: 20/969-7778
Tel.: 1/275-6247 / 122
Fax: 1/391-7794
Nyitva tartás: Kedd-Szerda-Csütörtök 10-17 h
MME bolt oldalra

KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT
E-mail: info@mme.hu (általános kérdések madarakról)
Tel.: 1/275-6247 / 123
Fax: 1/275-6267
Közönségszolgálat oldalra

A Központi Iroda és MME Bolt megközelítése
A Széll Kálmán (volt Moszkva) térről induló 21 és 21A, vagy a Boráros térről induló 212-es busszal a Városkút (korábban Költő utca) megállóig. A buszról leszállva balra, egyenesen felfelé kell tartani, majd az iskola előtti zebrán átkelve jobbra, egyenesen az élelmiszer bolt mellett kb. 200 m-t kell sétálni. A Jókai kert kovácsoltvas kapuján autóval úgy lehet be- és kijutni, ha a menetirány szerinti bal oldalon lévő jelzőoszlopon a csengő megnyomásával bejelentkezünk; gyalogosan a kiskaput használhatjuk, ami munkaidőben folyamatosan nyitva van. Az MME központi iroda és a Természetbarátok Boltja a bekötő út végén, a vadszőlővel befuttatott egyszintes tégla- és faépületben található