Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Oltóanyag-előállító kísérleti üzem épül a Debreceni Egyetemen

Oltóanyag-előállító kísérleti üzemet adnak át az idén a Debreceni Egyetem (DE) ipari parkjában – jelentette be a felsőoktatási intézmény kancellárja az egyetem első, hagyományteremtő szándékkal rendezett évindító partnertalálkozóján.

 

Bács Zoltán tájékoztatása szerint nyolcmilliárd forintból hozzák létre a Felsőoktatás-Ipar Együttműködési Központot, amelyhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében csaknem hatmilliárd forint pályázati forrást nyertek el, ennek egyik elemeként valósul meg a kísérleti üzem.

 

Szilvássy Zoltán, a DE rektora az MTI érdeklődésére elmondta: Közép-Európa első, úgynevezett sejtvonalalapú biotechnológiai oltóanyaggyártó kísérleti üzemét hozzák létre.

 

A négy évig tartó projekt során kisszériás kísérleti vakcinagyártás folyik majd az üzemben, ami a folyamatos klinikai vizsgálatokat követő törzskönyvezés után megalapozhatja a tervezett nemzeti oltóanyaggyár építését Debrecenben – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy ezzel Magyarországon állíthatják majd elő többek között az influenza elleni vakcinákat.

 

Szilvássy Zoltán a rendezvényen emlékezetett: nem ez lesz az első egyetemi gyógyszergyár Debrecenben, ugyanis az őssejtátültetésekhez használt sejtterápiás készítmények is helyben készülnek.

 

A rektor beszélt arról is, hogy a Debreceni Egyetem nem csupán oktatási és kutatási intézmény, hanem gazdaságfejlesztő erő.

 

Klaszterek formájában számos gazdasági vállalkozással működnek együtt, az egyetemnek 30 cégben van részesedése, közülük 11-ben többségi részesedés – tette hozzá Szilvássy Zoltán, megjegyezve: a tudás gyorsabb gyakorlati hasznosulása érdekében a gazdaság szereplőivel kialakított szoros együttműködésükkel 5-6 évvel megelőzték az ilyen irányú kormányzati intézkedéseket.

 

 

Forrás: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet