Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Nyáron megszűnik a Klik

Nyáron teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start kedd reggeli műsorában.

 

Az atv.hu beszámolója szerint Rétvári Bence elmondta: a parlament tavaszi ülésszakán új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen felálljon a jelenleginél sokkal kevésbé központosított rendszer.

 

Az államtitkár szerint van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Klik működése és a diákok túlterheltsége. Úgy fogalmazott: “vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk”, a kifogásolt szabályozáson javítani kell.

 

A portál az államtitkár bejelentéséhez kapcsolódva emlékeztetett: pedagógusok hosszabb ideje demonstrálnak az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klik működése ellen.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február elején  sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár távozik posztjáról, helyére Palkovics László felsőoktatási államtitkár került. Február végén változás történt a Klik vezetői posztján, Pölöskei Gábornét nevezték ki az intézmény élére.

 

A Klik helyett egy fenntartható rendszer kell

 

Az Együtt – a Korszakváltó Pártja arra kéri a kormányzatot, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett alakítson ki életképes, korszerű, évtizedeken keresztül fenntartható rendszert, a döntéseket vigyék a lehető legközelebb az iskolákhoz, az igazgatóválasztás jogát pedig adják vissza a helyi közösségeknek.

 

Szabó Szabolcs az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start kedd reggeli műsorában közölte, nyáron teljesen megszűnik a Klik.

 

Az ellenzéki politikus azt írta, pártja a kezdetektől azt mondja, hogy a Kliket meg kell szüntetni, így az Együtt örül, hogy a Fidesz-kormány elkezdte megvalósítani az Együtt oktatáspolitikai javaslatait.

 

A cél az, hogy akár önkormányzati, akár járási szinten szervezik a fenntartást, a gyerekekhez, pedagógusokhoz, iskolákhoz közel szülessenek meg a döntések, ezáltal gyorsan lehessen reagálni a felmerült problémákra – tette hozzá Szabó Szabolcs.

 

Az Együtt azt szorgalmazza: adják vissza az igazgatók döntési jogkörét, szervezzék újjá a pedagógiai szolgáltatások és a pedagógus továbbképzést, élesszék újjá a tankönyvpiacot, dolgozzanak ki egy rugalmas, a pedagógiai munka kiteljesedését elősegítő új alaptantervet és indítsanak az iskolai szegregáció mérséklésére irányuló programot.

 

A Klik megszűnése után is marad az állami iskolafenntartás

 

Noha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

 

Rétvári Bence elmondta, hogy a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez.

 

Az államtitkár kifejtette, hogy azért szüntetik meg a Kliket, mert azt érte a legtöbb kritika az elmúlt időszakban, amiért “túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat”. A köznevelési kerekasztal ülésein ezért arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét – tette hozzá.

 

Rétvári Bence közölte: azt szeretnék, hogy nyárra alakuljon ki az új rendszer, hogy szeptembertől már jól tudjon működni.

 

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányzat nem képes további anyagi kiadásokat vállalni a közoktatásban. A pedagógusbéreket a korábbi tervek szerint emelik, ennél nagyobb mértékben azonban nem tudják – hangsúlyozta.

 

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet