Termék Kategóriák
0 termék - Ft

November végére elkészül az új nemzeti alaptanterv koncepciója

November végére meglesz az új nemzeti alaptanterv koncepciója, és ehhez kapcsolódva konferenciát szerveznek az ELTE-n. A tanácskozás végén oktatáskutatók részvételével kerekasztal-beszélgetést tartanak majd, és arra várják a szakembereket.


Palkovics László a középfokú felvételi esetleges kötelezővé tételéről azt mondta: ez összefügg az új alaptantervvel és a kidolgozandó sztenderdekkel. Bevezetését ezzel együtt lehetne megvalósítani, 2019 táján – jelezte. Az a cél, mindenki ott végezzen, ahol a képességeit maximálisan ki tudja használni.
A Műegyetem gazdálkodástudományi karának esetleges leválásáról és ELTE-hez kerüléséről azt mondta: a műszaki egyetemnek a finanszírozással sosem volt gondja. A BME-től a képzést pedig senki nem akarja elvenni – jelentette ki. Ilyen kérés hivatalosan nem érkezett a tárcához, de ha az adott kar kezdeményezi, akkor a kari tanácsoknak kell dönteniük első lépésként, és meg kell nézni azt is, hogy a két intézményre milyen hatással lenne a leválás, illetve a csatlakozás – közölte.      Alapvetően nem a kar kerülne el, hanem a gazdálkodástudományi képzés – jelezte az oktatási államtitkár, cáfolva, hogy ingatlanspekulációról lenne szó.
Kitért a kollégiumfejlesztésekre is, és azt mondta: felmérték az ország összes kollégiumát. Jelentős részük az 1960-as, 1970-es években épült, és különösen a budapestiek vannak rossz állapotban. Nem elég a kollégiumi hely, a minőségük nem felel meg az elkövetkező évek elvárásainak, nem alkalmasak külföldi hallgatók fogadására sem. Ebből következően további bővítésekre és felújításokra is szükség lesz, becslései szerint százmilliárd forintos értékben, a végleges ütemezésről hamarosan döntenek. Jelenleg 21 milliárd értékben zajlik fejlesztés költségvetési és uniós források.

A ppp-szerződések megszüntetéséről jelezte: a kormány szándéka megvan erre, rendelkezésre áll a szükséges kétszer 18 milliárd forint is, és bár a megállapodások nem könnyűek, hamarosan megkezdődik a folyamat.

 

Forrás: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet