Termék Kategóriák
0 termék - Ft

MTA-elnök: Több gimnazistára és több diplomásra lenne szükség

Az MTA elnöke nem tartja helyesnek a tankötelezettségi kor leszállítását, nem hiszi, hogy csak mérnökökre lenne szükség, és óv a hirtelen reformoktól. Az Akadémia oktatási javaslatai az asztalfiókban végezték.

A diákok kreativitásának erősítése mindenképpen cél, de a világban való eligazodásuk, kellő tájékozottságuk is. Most mindkettővel van probléma – mondta el az Indexnek Lovász László.

 

Az akadémia elnöke szerint egy érettségiző diáknak ma túl kevés az ismerete a jogról, a gazdaságról, a pénzpiac működéséről, de arra is meg kellene őket tanítani, hogy kreatívak legyenek. „Az amerikai oktatási rendszert is sok mindenért lehet kritizálni, de ezt például jól csinálják: a team munka, az együttműködés, vagy általában a projektszemlélet elsajátíttatását: hogy egy feladat nem arról szól, hogy az óra előtti este megtanulom az anyagot, aztán elfelejthetem, többé nem lesz rá szükségem – a tanultakat össze kell tudni kapcsolni. A magyar iskola erre nem igazán készít fel.”

 

 

Lovász úgy véli, tehetséges gyerekek nagyjából egyenletesen elosztva születnek a társadalomban, de jelenleg csak egy kis részüknek van esélye arra, hogy egyáltalán bárkinek eszébe jusson a környezetükben, hogy ők tehetségesek.

 

 

A túl gyorsan, átgondolatlanul áterőltetett oktatási reformoktól óva int az elnök, mint mondja, „gyökeres reformokat nagyon óvatosan lehet csak bevezetni. Nem kellőképpen felkészített tanárok esetén egy rosszabbul tanított jó tananyag rosszabb, mint egy rosszabb tananyag jól tanítva.”

 

A kormány oktatáspolitikai céljaival szöges ellentétben Lovász szerint a világ abba az irányba megy, hogy egy érettségi szintet, ha nem is mindenki, de a többség szerezzen meg, és szakképesítésről csak azután legyen szó. Úgy véli, nem kevesebb, hanem több diplomásra van szüksége az országnak.

 

A cikk a HVG weboldalán jelent meg, a teljes cikket olvassa el ITT.

 

Forrás: hvg.hu

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet