Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Mitől “öko” egy iskola? Ökoiskola roadshow-t indított vidéken az OFI

Az idén tizenegy éves Ökoiskola Hálózathoz jelenleg 746 iskola tartozik. A cím népszerűségét mutatja, hogy a tavaly decemberi ünnepségen 122 iskola nyerte el első vagy második alkalommal az Ökoiskola és 52 az Örökös Ökoiskola minősítést – írják az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán.

 

 

Az intézmény roadshow-t indított, hogy a pedagógusok, szülők, diákok megismerjék, mitől is „öko” egy iskola. A nyitórendezvényt a Föld Napja előestéjén Egerben tartották április 21-én, míg a Madarak és Fák napja programsorozat részeként május 8-án az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában folytatódik a programsorozat.

 

 

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, mint örökös ökoiskola vállalta a feladatot, hogy bemutatkozik a nagyközönségnek. Nyílt nap keretében megosztotta az érdeklődőkkel, hogyan váltak ökoiskolává, milyen lépcsői voltak az átalakulásnak, és a zöldebb gondolatokat hogyan fogadják a diákok és a szülők.

 

 

Egerben már három ökoiskola és négy örökös ökoiskola működik, s a régióból a május 4-iki címpályázat beadási határidőig szép számmal érkeztek pályázatok. A fokozott érdeklődéshez az egri gyakorlóiskola is hozzájárulhatott, hiszen az ökoiskola bevált, jó példáit ismerhették meg mindazok, akik a mikroszkopizálás, a vízminőség-vizsgálat rejtelmei és a természetvédelmi feladatok mellett beültek a pódiumbeszélgetésre. Mezei Sándorné pedagógus fényképekkel gazdagon illusztrált előadásában bemutatta, milyen úton haladva váltak a gyerekek környezettudatossá, és milyen iskolai és szabadidős foglalkozásokkal vonták be a diákokat a környezeti kultúra fejlesztése érdekében. A Főiskola pedagógus hallgatói kerekasztal-beszélgetést szerveztek a gimnazisták részére a környezeti problémákról és az egyén alkalmazkodó képességéről, a környezetbarát életvitel lehetőségeiről.

 

 

Ismét pályázhatnak az iskolák
Az Ökoiskola címről azért is időszerű beszélni, mert ismét pályázhatnak rá az iskolák. Könczey Réka, az OFI ökoiskola témavezetője a pályázatról elmondta: az önértékeléssel elkészíthető címpályázat folyamatosan beadható. Azok az iskolák, akik első címpályázatukra készülnek, ingyenes pályázatírási segítséget kaphatnak regionális Ökoiskola Forrásközpontjuktól. Az Észak-magyarországi Régió iskoláinak forrásközponti feladatait a Zöld Akció Egyesület látja el (e-mail: okoiskola@greenaction.hu) közösen a HUMUSz Szövetséggel. A többi régió Ökoiskola Forrásközpontjának elérhetőségét pedig megtalálhatják az OFI honlapján .

 

 

A sikeresen pályázó intézmények három évig használhatják az Ökoiskola címet. Eközben számíthatnak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakembereinek segítségére, valamint a környezettudatos iskolák egymást segítő hálózatára: tapasztalataikra a környezeti nevelés egész intézményes megvalósításában, jó gyakorlataikra, és a találkozókra, ötletbörzékre.

 

 

A nyílt pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hirdette meg a magyarországi székhelyű nevelési-oktatási intézmények számára.

 

 

Májusban több településre is ellátogat a programsorozat
Az OFI ökoiskola roadshow-ja keretében májusban a dél-alföldi, a közép-dunántúli és a dél-dunántúli diákok, tanítók, tanárok tekinthetnek be egy-egy ökoiskola mindennapjaiba, ismerhetik meg a címmel járó és a címet jelentő elismerést és különleges gondolkodást. Azt a szemléletet, amely szerint a környezeti nevelő – bármely pedagógus – munkatársaival, iskolájával, annak környezettudatos értékrendjével és működtetésével összhangban, települése értékeire és közösségeire támaszkodva a legsikeresebb. Ez az úgynevezett egész iskolás megközelítés egyrészt minden tanulásszervezési formára értelmezhető, másrészt, példamutatása révén, ez a leggyorsabb út a fenntarthatóbb életvitelhez.

 

 

A Madarak és Fák napja programsorozat részeként május 8-án az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola, május 11-én Dunaújvárosban a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola, Kollégium, május 27-én pedig a dombóvári Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium tart ökoiskolai nyílt napot az érdeklődők számára.

 

 

A szervezők olyan pedagógusok jelentkezését várják, akik iskolája már felfedezte az ökoiskolává válás érdekességét, ezért tapasztalatot és kapcsolatokat keresnek. A roadshow helyszínén és idejében ingyenes ökoiskola mentorálást végeznek a regionális ökoiskola és zöld óvoda forrásközpontok, az SH/4/5 Ökoiskola és Zöld óvoda hálózat bővítési projekt részeként. A projekt céljai a gyerekek, diákok környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának növelése és a Natura 2000 területek ismertségének növelése. A mentorálásra jelentkezni lehet az OFI ökoiskola-zöld óvoda irodájában az sh45@ofi.hu címen vagy a roadshow-t tartó intézményben. A hálózatfejlesztési projekt révén a roadshow-t és a mentorálást is a Svájci-Magyar Együttműködési Program biztosítja.

 

 

Az óvodáknak is indul roadshow
A környezetvédelmi világnapon, június 5-én indul a Zöld Óvoda Roadshow is, Kecskeméten a Corvina Óvoda Ifjúsági Úti Tagóvodája szervezésében. A városból és a környező településekről érkező nagycsoportos óvodások részére az Arborétum területére szerveznek játékos foglalkozásokat, miközben bemutatkozik a szervező, egyben a Földművelésügyi Minisztérium egyik Bázisóvodája.

 

 

Az öt ökoiskolai és öt zöld óvodai címnépszerűsítő roadshow állomáson a köznevelési intézményekből érkező pedagógusok számára a mentorálásban, szakmai felkészítésben való részvétel ingyenes.

 

 

(Forrás: Edupress)

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet