Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Megkezdődött a 2015/2016-os tanévre a tankönyvrendelés

Megkezdődött a 2015/2016-os tanévre a tankönyvrendelés: az előző évekhez képest változás, hogy több idő – 30 nap – áll rendelkezésre a tankönyvek kiválasztására és megrendelésére, valamint újabb 20 százalékkal lesznek olcsóbbak a kötetek, és csaknem 300 ezer diák számára lesz biztosítva alanyi jogon az ingyenes tankönyv – mondta el Czunyiné Bertalan Judit.

 

A köznevelésért felelős államtitkár Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével és Tőczik Zsolttal, a Könyvtárellátó (Kello) ügyvezető igazgatójával ismertette az idei tankönyvrendelés menetét április 8-án.Czunyiné Bertalan Judit elmondta: idén sokkal több időt kaptak a tankönyvfelelősök a tankönyvek kiválasztására és megrendelésére, amelyre április 1. és április 30. között van lehetőség. A korábbi tapasztalatokat összegezve megváltoztatták a tankönyvrendelés felületét, amellyel megkönnyítik a rendelést – hatékonyabbá, gyorsabbá, pontosabbá téve a folyamatot.

 

 

Az államtitkár kiemelte: idén újabb 20 százalékkal csökken a tankönyvek ára, így egy tankönyvcsomag – bár iskolatípusonként, évfolyamonként változhat – körülbelül 12 ezer forintba kerülhet a családnak. Õsztől az általános iskola első és másodikos diákjai mellett a harmadikos tanulók is ingyen kapják majd a tankönyveket, amely azt jelenti, hogy csaknem 300 ezer diák számára lesz biztosítva térítésmentesen a tankönyv.

 

 

Czunyiné Bertalan Judit emlékeztetett: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vezetésével folyik a modern, 21. századi tankönyvfejlesztés, amelynek keretében iskolák és pedagógusok bevonásával próbálják ki és véleményezik a kísérleti tankönyveket, emellett pedig a következő tanévben újabb évfolyamokon – 3. 7. és 11. osztályban – is bővül a tankönyvlista a kísérleti tankönyvekkel.

 

 

Az államtitkár kérdésre válaszolva megjegyezte: javasolt tankönyvlista nincs, viszont a tankönyvfelelősök munkáját azzal segítik, hogy a Kello honlapjára felrakott tankönyvjegyzékben jelölik azokat a kiadványokat, amelyek a Nemzeti alaptantervvel kompatibilisek. A tavalyi csaknem négyezerrel szemben idén körülbelül 2700 kiadvány szerepel a listán, amelyek között új kötetek is találhatóak.

A pedagógus-társadalom véleményezheti a tankönyveket

Horváth Péter elmondta: a Nemzeti Pedagógus kar (NPK) egyik legelső kezdeményezése volt megalakulását követően, hogy a tankönyvellátás gyakorlati problémáit feltárja és megoldást kezdeményezzen. A szaktárcával és a Kellóval októberben ültek le megbeszélni a javaslataikat, melyek között szerepelt a tanári példányok, a pótrendelés és visszáruzás rendezése, és a tankönyvfelelősök munkadíjának növelése. Minderre biztató választ kaptak, javaslataik beépültek az idei rendelési folyamatba, a jövőben pedig továbbra is feladatuk lesz, hogy a tankönyvek tartalmát kontrollálják. A kar törekedni fog arra, hogy a pedagógus-társadalom véleményezhesse a könyveket – jegyezte meg kérdésre az elnök.

 

 

Ügyfélkezelő rendszerrel és magasabb bérrel segítik a tankönyvfelelősöket
Tőczik Zsolt, aki 2015 januárjától a Kello ügyvezető igazgatója, elmondta: amikor elfogadta a posztot, azt vállalta, hogy hatékonyabbá és gördülékenyebbé teszi a tankönyvellátás rendszerét, ezért erre törekedett munkája során. A tankönyvfelelősök és iskolák feladatait segítve létrehoztak egy egyszemélyes ügyfélkezelő rendszert, amelyen belül minden iskolához hozzárendeltek egy adott személyt, aki az egész tankönyvrendelési folyamat során támogatni fogja az iskolát, válaszolva kérdéseire és esetleges problémákra.

 

 

Azt az összeget pedig, amelyet a korábbi évek során kaptak a tankönyvfelelősök – felmérve a beérkezett kéréseket és igényeket – megháromszorozza a Kello a saját forrásaiból. Így diákonként 300 forint plusz áfa jár majd a feladatokért.

 

 

Hatékonyabb lett a rendelési felület
Emellett a tankönyvellátó rendelési felülete is változott, segítve a gyorsabb és egyszerűbb rendelést. Tőczik Zsolt elmondta: három új fül is került a weboldalra. Az Üzenetek fülben napi szinten tudnak kommunikálni a tankönyvfelelősökkel, a Dokumentumok fül alatt megtalálható minden témába vágó jogszabály, a Segítség menüpontban pedig részletes útmutatót találhatnak a rendelés menetéről.

 

 

Kiemelte: a Kello oldalára felkerül a tankönyvlista is, amin megjelölik a Nemzeti alaptantervhez illeszkedő kiadványokat. Mint mondta: egyértelművé tették a hit- és erkölcstan tankönyvek rendelését is, amivel a korábbi években voltak problémák, félreértések.

Tanulók helyett iskolákra bontva szállítják a könyveket

Szintén változás lesz, hogy bár a rendelés diákonként történik, a tankönyveket nem fogják tanulónként összecsomagolni, hanem iskolákra bontva, összesítve szállítják majd ki. Ezzel a pótrendelés és visszáru körüli problémákat is megoldhatják, mert iskolánként könnyebb mozgatni a könyveket, mint tanulónként. A kiadványok árát pedig nem fogják előre számlázni a fizető diákoknak. Mindig azt számlázzuk majd, amit leszállítottunk, és a diákok a szülőkkel átvettek. Így a számlát szeptember 15-éig kell majd kifizetniük.

 

 

(Forrás: Edupress)

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet