Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Magyar siker a vitavetélkedőn

Közép- és Kelet-Európa négy legjobb ifjú vitázója ütköztette október 23-án nézeteit egy izgalmas döntőben. A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi döntőjében a magyarországi Ryan Anna győzött.

 

Szorosan követte őt a cseh Frantiek Posolda a második helyen és Dörner Csenge a harmadik helyen.

 

A négy vitázó, akiknek a nemzetközi döntő hetében kellett bizonyítania, a válogatók, majd az elődöntő után kerültek be a döntőbe, ahol 24 percük volt meggyőzni a zsűrit érveikkel. A lett Nemzeti Könyvtár termében csaknem 400 vendég hallgatta a gyakorlott vitázókat.

 

„A többiek nélkül nem sikerült volna ilyen jól a vita. Igazi csapatmunka volt. Nem egymás ellen, hanem egymással vitáztunk, és ez nagyon tetszett nekem” – mondta Ryan Anna a döntő után. Eddig a pillanatig azonban nagyon hosszú út vezetett, mert neki és a döntőhét többi 15 résztvevőjének nemcsak az egymásra odafigyelést és a pontos, tárgyilagos érvelést kellett megtanulniuk, hanem jól kellett érvényesülniük az iskolai és a nemzeti szintű vetélkedő fordulóiban is.

 

A Vitázik a világ ifjúsága elsősorban arra akarja ösztönözni a fiatalokat, hogy aktuális társadalompolitikai témákban kritikusan foglaljanak állást. A német nyelven zajló vitákban ezeken kívül az idegennyelv-tudásukat is próbára tehetik és fejleszthetik. A résztvevők nagymértékben hozzájárulnak az egységes Európa megteremtéséhez, hiszen ők jelentik a jövőt – méltatta a projektet köszöntőbeszédében Edelgard Bulmahn, a Német Parlament alelnöke.

 

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta rendezik meg Közép- es Kelet-Európa középiskoláiban. A versenyt a középiskolák németet tanulói részére szervezik, hogy a fiatalok elmélyültebben foglalkozzanak politikai és társadalmi témákkal és közben nyelvtudásuk is fejlődjön, hogy megszilárduljon a vitázás, mint az emberi jogokról és azok történelmi hátteréről folytatott demokratikus eszmecsere kultúrája és hozzájáruljon a demokrácia fejlődéséhez, valamint a népek közötti megértéshez.

 

Tavaly Varsóban rendezték a nemzetközi döntőt, melyen a második és a harmadik helyen is magyar versenyző végzett. A verseny a Goethe Intézet, az Emlékezés, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, eddig nyolc ország több mint 10 ezer tanulója vett részt benne.

(Forrás: Edupress, www.origo.hu )

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet