Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Lezajlott Brno-ban (Csehország) AZ ÓVODÁTÓL AZ ISKOLÁIG KONFERENCIA 2016. április 26-án.

A konferencián minden olyan érdeklődő részt vett, akik az „Early Childhood Education and Care” (ECEC), vagyis a „kora gyermekkori nevelés és gondozás” témakörében érintettek: óvodavezetők, általános iskolai igazgatók, óvodapedagógusok és tanítók, fejlesztőpedagógusok és pszichológusok, továbbá szülők.

A konferenciát a „Good Start to School” Erasmus+ projekt közreműködésével és a Masaryk Egyetem (Brno, Csehország) Pedagógiai Kara fennállásának 70. évfordulója alkalmából a Dr. Josef Raabe Kft. (Csehország) szervezte.

 

Az általános iskolába lépés fontos mérföldkő a gyermekek életében, a fejlődésükről, képességeikről és készségeikről sajnos kevés információ jut el a tanítókhoz. Annak ellenére, hogy az óvodában több évet foglalkoznak velük az pedagógusok.

 

  • Hogyan lehet hatékonyan felhasználni az óvodából kapott információkat az általános iskolában?
  • Hogyan tudnak a családok részt venni az információ átadásban?

 

Ezekre és hasonló kérdésekre kerestük a választ a konferencia előadásain, vitafórumon és a workshopon.

 

A cseh és szlovák előadók mellett magyar szakértő is részt vett a konferencián: dr. Nadrayné Szent-Gály Viola (Oktatási Hivatal) a magyar köznevelési rendszert ismertette, különös tekintettel az óvoda-iskola átmenetre, valamint az óvoda és szülő közötti kommunikációra.

 

Az magyar nyelvű előadás anyagát ide kattintva töltheti le>>

 

Ezt követően cseh és szlovák óvodavezetők saját Jó gyakorlatukról számoltak be.

 

Arról is hallhattunk előadást: Hogyan segíti elő a „Good Start to School” Erasmus+ projekt a zökkenőmentes óvoda-iskola átmenetet és hogyan járul hozzá a kora gyermekkori nevelés és gondozás problémáinak megoldásához (értékelőlap a gyermekek fejlettségi szintjének megállapításához, módszertani kézikönyv pedagógusok számára)

 

Az előadást vitafórum zárta: Hogyan hasznosítható az óvodából érkező információ az általános iskolában?

 

A délutáni workshop a nevelési-oktatási intézmények és a család közötti kommunikáció kérdéskörét járta körbe. Élénk vita zajlott le például arról, hogyan vehetnek részt a szülők az intézményi életben, illetve mivel motiválhatók a szülők az együttműködésre.

 

Az előadások, a vitafórum, illetve a workshop is három nyelven (cseh, szlovák, magyar) zajlott.

 

Elmondhatjuk, hogy a konferencia száznál is több résztvevője (köztük 10 magyar óvodai szakember) egy tartalmas előadásokkal teli nap után, sok tapasztalatot szerezve és új ötletekkel, megújult motivációval felvértezve térhetett haza intézményébe.

Brno2016

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet