Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Közeledik az érettségi, kezdjük el időben a felkészülést!

Alig múlt el karácsony, de máris februárt írunk, csak kapkodjuk a fejünket, olyan rohamléptekben közeledik az idei érettségi időpontja. Az írásbeli vizsgák május 5-én kezdődnek, a szóbelieket pedig emelt szinten június 8-15 között, középszinten pedig 19-30 között tartják az iskolák.

 

 

Nincs már sok idő a felkészülésre, ráadásul az idei érettségi jelentős változásokkal érkezik.

 

Régebben több cikkünk is megjelent a témakörben – a magyar és a történelem érettségi változásait részletezve, így csak néhány fontosabb szempontot emelünk most ki.

 

A magyar nyelv és irodalom érettségi választási lehetőségeket tartogat a diákoknak:

 

1.     Köznapi írásbeliség: A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak.

 

2.     A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó.

 

3.     Fontosnak tartjuk továbbá, hogy idén a jó helyesírás jutalmazása kerül előtérbe a hibák keresésével szemben.

 

 

A történelem érettséginél az egyik legjelentősebb változás, hogy megjelenik egy új feladattípus: a komplex feladat, mely a 12 tesztfeladat egyike. Ennek során a vizsgázónak egy adott témakörön belül egy vagy több forrás segítségével kell forráselemzést végeznie. A tesztfeladatok közül ezzel lehet a legtöbb pontot szerezni. 

Szintén lényeges változás, hogy csökken az esszékérdések száma, négyből két témát lehet választani (korábban nyolcból hármat lehetett választani). 

 

Módosulnak a pontozás arányai: az írásbeli feladatokra adható 100 pont 50-50 arányban oszlik meg a teszt és az esszék között (korábban 90:60 volt).

 

Ha szeretné diákjait a legújabb érettségi követelményeknek megfelelően felkészíteni, rendelje meg kiadványainkat, így garantáltan nem éri majd meglepetés a vizsgázókat. A kötetekben található feladatokat a 2017-es érettségi változásait szem előtt tartva állítottuk össze.

iStock_Small

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet