Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Konferenciával ünnepelte alapításának 100. évfordulóját a berlini magyar tanszék

Konferenciával ünnepelte november 18-án és 19-én a Humboldt Egyetem Magyar Irodalom és Kultúra Tanszéke alapításának 100. évfordulóját a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin épületében.

 

A tanszéket 1916-ban alapította az akkori Frigyes Vilmos Egyetemen Carl Heinrich Becker porosz kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó későbbi magyar kultuszminiszter, valamint Gragger Róbert irodalomtörténész. A háborús viszonyok és az ebből adódó nehézségek közepette is fejleszteni tudták a tanszéket, amelyet 1926-ban bekövetkezett haláláig Gragger Róbert vezetett. A jeles tudósnak a tanszéken őrzött hagyatéka nemrégiben vált digitálisan is hozzáférhetővé.
A tudományos élethez és a kultúraközvetítés szélesebb körű gyakorlataihoz egyaránt kapcsolódó hungarológia intézményesülésének jubileuma kitűnő alkalom a szakma történetének felidézésére, valamint jelenének és jövőjének újragondolására is, amelyet az újabb kultúratudományos, inter- és transzdiszciplináris paradigmák tesznek időszerűvé.
A centenáriumi konferencia a szakterület, a német-magyar tudományos együttműködés és a berlini magyar tanszék történetére koncentrált tudomány- és kultúrpolitikai szempontok alapján. A hungarológia történetileg változó keretfeltételeit és feladatait a kortárs felsőoktatás-politikai környezet tükrében és a közös európai gondolkodás jegyében taglalták. A résztvevőket Hammerstein Judit helyettes államtitkár és Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete köszöntötte. Megnyitó beszédet mondott Ulrike Vedder, a Humboldt Egyetem dékánja.

 

Forrás: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet