Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Középiskolások készülnek meghódítani a világpiacot

Szeretnénk otthonunkban egy olyan falat, amelyet személyünkre szabhatunk, és mutatja az okosházunk állapotát, az időjárást és a aznapi teendőinket? Vagy egy olyan alkalmazást, amely segít eldönteni, hogy mit vegyünk fel alkalomtól és időjárástól függően ruhatárunkból?

 

Esetleg laktózérzékenyként szükségünk volna új receptekre és egy alkalmazásra, amely meggyorsítja a vásárlásunkat? Lelkes játékosként ki akarjuk szűrni időzóna, játékstílus és nyelv szerint, hogy kikkel legyünk egy csapatban? Ezekre nyújtanak megoldást a középiskolás startupperek tervei, akik az Üzleti Logika szakkörön, csapatban dolgoztak egy-egy olyan alkalmazáson, amely versenyképes, és meghódíthatja akár az egész világot.

 

 

Februárban indult a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában az Üzleti Logika című pilotprogram, amelynek keretében a középiskola diákjainak tartottak előadásokat szakemberek. A diákok pedig nemcsak figyelmesen hallgattak, hanem aktív munkába is kezdtek, amelynek eredményét május 8-án mutatták be a Design Terminálban.

 

 

A kezdeményezésről Fenyvessy Gábor, a szakközépiskola igazgatója elmondta: „amikor a projektet megterveztük, azok a hívószavak jutottak eszünkbe, melyek az iskolánkra jellemzőek: tehetséggondozás és innováció. Azt valljuk, hogy egy iskola nem akkor jó, ha csak a szűkebb tananyagot adja le és méri, hanem akkor, ha a diákok ambícióira, ötleteire is nyitott.” Mindez jellemzi a tehetséggondozó szakkört is, ahol a tanulók team munkában dolgoztak saját ötleteiken.

 

 

Rangos zsűri értékelte a legjobbakat
A projekt gazdája a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (MATEHETSZ) Innovációs Bizottsága, aki biztosította az iskolának az előadókat, és megrendezte az első Üzleti Logika szakkör versenyét, ahol a négy csapat mutatkozhatott be a zsűri tagjainak – Biás Csongornak (Design Terminál munkatársa), Hild Imrének (a MATEHETSZ Innovációs Bizottságának tagja), Koleszár Szilvinek (a Skool alapítója), Málnay Barnabásnak (az AVEC Startup Akcelerációs Program üzletfejlesztési igazgatója és a Mobilitás és Multmédia Klaszter operatív vezetője), valamint Pistyur Veronikának (Bridge Budapest vezérigazgatója) – és a diákokból, startupperekből álló közönségnek.

 

 

A diákokat dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd átadta nekik a terepet, hogy bemutathassák eredményeiket. A csapatoknak öt percben kellett prezentálniuk az általuk versenyképesnek ítélt tervet, majd a zsűri és a közönség szavazatai alapján díjazták a legjobbakat. Az első helyezett a Meet Your Premade lett, amely online csapattárskereső-program játékokhoz. Segítségével a játékos kiválaszthatja csapattársait többek között játékstílus, időzóna vagy nyelv alapján. Sőt a jövőben szeretnének olyan applikációt is, amelynek segítségével térképen látható, melyik játékos épp hol tartózkodik. A bevételt pedig a reklámokon kívül fizetős szolgáltatás adná, ahol profi játékosok tanítanák és támogatnák tanácsaikkal a kezdőket.

 

 

A közönségdíjas a Wally lett, amelynek alkotói arra hívták fel a figyelmet, hogy a tárgyak lassan emberi tulajdonságokat öltenek és családtaggá válnak. A Wally az okosházban olyan saját, személyre szabható fal, amely jelzi az időjárást, összefoglalja a napi teendőket, és irányítani lehet vele a háztartási berendezéseket, tárgyakat.

 

 

Szintén érdekes ötlet volt a Klere, amely segít eldönteni, mit vegyünk fel reggel a stílusunknak, az időjárásnak és az alkalomnak megfelelően a ruhatárunkból, míg a Lia: a laktózérzékenyek titkárnője a laktózérzékenyeket támogatja. A vonalkódleolvasó segítségével adatbázisban ellenőrizhetik, fogyaszthatják-e az adott terméket, miket ehetnek, és recepteket is találnak maguknak.

 

 

Hasznos tanácsokkal indultak útjukra a fiatalok
A zsűri nemcsak díjazott, hanem hasznos tanácsokkal is ellátta a fiatalokat. Elmondták: mindegyik ötlet életképes és piac közeli szinten van, de még csak kezdeti fázisban. Azt tanácsolták a kezdő startuppereknek, hogy sokkal inkább nyissák ki szemeiket és füleiket a világra, és folytassák az elkezdett munkát, hiszen számos ismert példa bizonyítja, hogy már tizenévesen is ki lehet dolgozni olyan alkalmazást, amely később meghódítja a világot.

 

 

(Forrás: Edupress)

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet