Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Klik: nem szűkítették a pedagógusok lehetőségeit a tankönyvrendelésnél

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) közlése szerint hamisak azok a híresztelések, hogy a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel “valamiféle hátsó szándéktól vezérelve” kijátszanák a jogszabályokat és szándékosan szűkítenék a pedagógusok lehetőségeit a tankönyvrendelés során.

 

A Klik közleményével arra reagált, hogy szerdán több portál is arról írt a Tanítanék mozgalomra hivatkozva, hogy a központ felülírja a rendeléseket, és több állami tankönyvet küldenek szét az iskolákba.

 

Az intézményfenntartó közleményében rámutatott: a tankönyvrendelést a rendelkezések értelmében az intézményvezetőnek és a fenntartónak is jóvá kell hagynia. A jóváhagyás feltétele, hogy a rendelés összértéke ne lépje túl az intézményi keretet, és a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványok közül válasszanak a pedagógusok. Az állami intézményfenntartó a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el a tankönyvrendelés során – rögzítették.

 

A szabad tankönyvválasztás lehetősége továbbra is biztosított, hiszen több mint 60 kiadó összesen 3527 féle tankönyve szerepel a tankönyvjegyzéken. Az állami kiadású nyomtatványok ennek csupán harmadát teszik ki.

 

A szervezet a visszajelzések alapján az idén a korábbi éveknél magasabb keretösszeget állapított meg, nagyobb mozgásteret biztosítva az intézmények számára. A támogatás összegének meghatározásakor a tankönyvjegyzék árait és a tanterveket vették figyelembe – tették hozzá. Azokon az évfolyamokon, ahol új tantárgyak kerültek bevezetésre (kémia, fizika), vagy ahol a tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek két évfolyam tananyagának feldolgozásához nyújtanak segítséget (nyelvkönyvek), magasabb összegű támogatást biztosít a fenntartó.

 

Mint írták, a 1-2. évfolyamon 6 ezer-6 ezer, a 3. évfolyamon 9 ezer, 4., 5., 6., 8., 10. és 12. évfolyamon 12 ezer, a 7., 9. és 11. osztályban tanulónként 15 ezer forintért lehet rendelni. Az első-második évfolyamon azért döntött az állami fenntartó úgy, hogy a korábbi 3 ezer helyett 6 ezer forintra emeli a rendelési keretet, mert munkatankönyveket használnak a tanulók, amelyek ennek következtében nem alkalmasak tartós tankönyveknek. “A rendelkezéssel kapcsolatos, a szervezethez beérkezett szülői és tanári visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak” – írták.

 

A Klett nyelvkönyvek is szerepelnek a tankönyvlistán. Kattintson ide a részletekért >>

 

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet