Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Kihez fordulhat a tanár, diák és szülő iskolai agresszió esetén?

A legtöbben az oktatási jogok biztosát keresik meg, ha az iskolában agressziót tapasztalnak. Aáry Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa január 26-án az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az utóbbi években rengeteg levelet kap a témában, a pedagógusok pedig főként arra panaszkodnak, hogy nincsenek eszközeik az agresszióval szemben.

 

Az oktatási ombudsman ezért az Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet, valamint három egyetem oktató-kutatóinak segítségével létrehozta az Iskolai Konfliktus Tudásközpontot, amely konkrét segítséget, szakmai anyagokat és képzéseket nyújt a témában.

 

 

“Az én javaslatom az volt, hogy egyetemeken legyenek a tudásközpontok, így létrejön az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen egy ilyen központ. Ezek együttműködnek, tehát közös lesz a tudásbázis” – ismertette Aáry Tamás Lajos.

 

 

A központ összegyűjti az iskolai agresszió kezelésével kapcsolatos magyar és nemzetközi szakirodalmat, a jó gyakorlatokat, kutatásokat végez a témában, és konkrét segítséget nyújt a panasszal hozzá fordulóknak – összegezte az oktatási ombudsman.

 

 

A tudásközpont feladata lehet, hogy ha egy igazgató telefonál a hozzá legközelebb álló egyetemre, és segítséget kér, akkor az egyetem tudjon két kutatót, hallgatót leküldeni oda egy hétre. Ők feltérképezik, mi is van az iskolában, és képesek lesznek mankókat adni, hogyan lehet A pontból B-be eljutni – fogalmazott Aáry Tamás Lajos.

 

 

Az oktatási jogok biztosa hozzátette: egyelőre semmilyen pénz nem társul a központhoz, a résztvevők önként vállalták a munkát, azonban reméli, hogy uniós pályázatokon is sikerrel vehetnek részt. Az ügyben nemsokára megkeresi Navracsics Tibor oktatási biztost is.

 

 

Az oktatási ombudsman 2013-as évet összegző tanulmányából kiderül: az agresszió mértéke nem változott az utóbbi években. “Tanár bánt diákot, diákok egymást bántják, néhány esetben diákok bántanak tanárt, előfordult az is, hogy szülő ment be az iskolába és bántalmazott tanárt. Ennek a mértéke nem haladta meg a korábbi évek mértékét, körülbelül ugyanazt látjuk, mint korábban” – hangsúlyozta.

 

 

(Forrás: Edupress)

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet