Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Jó úton halad a közoktatás problémáinak megoldása

Jó úton halad a közoktatás problémáinak megoldása, a köznevelési kerekasztalnál pedig mindazon szervezetek jelen vannak, amelyek számára fontos a gyermekek, az oktatás ügye – jelentette ki Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke.

A politikus azt követően számolt be erről, hogy a testület meghallgatta az oktatási államtitkárt a kerekasztal-tárgyalások aktuális helyzetéről.

Pósán László hangot adott azon meggyőződésének, hogy a közoktatás bonyolult részletkérdései olyan nagy volumenű ügyek, amelyek csak tárgyalóasztalnál rendezhetők. Ezek közé sorolta például a tananyag vagy a nemzeti alaptanterv kérdését.

Palkovics László beszámolója szerint a kerekasztal munkája számos kérdésében hozott előrelépést, és minden érintettet arra kért, vegyen részt a kerekasztal-tárgyalásokon.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden az ATV-nek és a Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta, noha a Klik nyáron megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat.

A Jobbik úgy értékeli, hogy bár a kormányzat formálisan megszünteti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), annak “csápjai”, a központosítás, államosítás logikája megmarad.

Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke kedden sajtótájékoztatón beszélt erről azt követően, hogy a testület meghallgatta az oktatási államtitkárt a köznevelési kerekasztal-tárgyalások helyzetéről.

Álláspontja szerint az érdemi előrelépést az jelentené, ha az önkormányzatok ismét iskolafenntartókká válhatnának, Palkovics László azonban ezt cáfolta.

Dúró Dóra emlékeztetett a kormányzat korábbi jelzéseire arról: szerintük nem vált be a modell, amelyben a működtetés az önkormányzat feladata, a fenntartás pedig az államé. A Jobbik ezért még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzatok a működtetésből is kiszorulnak, vagy kisebb mértékű lesz a beleszólásuk.

Ezt a Jobbik újabb központosításként értékeli, és a helyzet tisztázására szólította fel az államtitkárt. Dúró Dóra bírálta azt is, hogy bár zajlanak még a kerekasztal-tárgyalások, már bejelentették az átalakítások módját.

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet