Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanulók száma

Jelentősen emelkedett az egyházi iskolákban tanuló diákok száma az utóbbi hat évben – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek tanévnyitó ünnepségén az államtitkár kifejtette: 2010-ben 112 ezer 500 gyermek vett részt egyházi oktatásban a köznevelés keretein belül, 2016-ban pedig már több mint 204 ezren végzik tanulmányaikat egyházi iskolában. Az egyházi intézmények száma is jelentősen, mintegy 60 százalékkal nőtt – tette hozzá.

 

Legtöbben, 108 ezren a római és a görög katolikus intézményekben tanulnak, a református iskolák tanulóinak létszáma pedig csaknem 50 ezer – közölte Soltész Miklós.

 

Hangsúlyozta: hatalmas az egyházi oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok felelőssége, hiszen munkájukkal, viselkedésükkel mintát adnak diákjaiknak, oktatói, nevelői tevékenységük eredményessége a nemzetépítés, a magyarság és a kereszténység szempontjából is nagyon fontos.

 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az egyházi iskolák alsó tagozatos tanulói is ingyen kapják a tankönyveket, az újabb, szeptemberi 3,5 százalékos béremelés pedig az egyházi intézményekben dolgozó pedagógusokat is megilleti.

 

Soltész Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre többen jutnak ingyenes vagy támogatott étkezéshez, arányuk a közoktatásban már eléri a 67 százalékot.

 

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyolc közoktatási intézményében – Debrecenben, Nyíregyházán, Kisvárdán, Mátészalkán, Nyírbátorban, Egyeken, Geszteréden és Fülöpön – mintegy 3400 gyermek kezdi meg az új tanévet.

 

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet